Wethouder Alex Wekema: Sluiting Nassau College jammer voor Norg en type onderwijs

„Jammer voor Norg, jammer voor het type onderwijs”, reageert wethouder Alex Wekema van Noordenveld op de sluiting van het Dr. Nassau College in Norg.

Op de plek van het Dr. Nassau College in Norg moeten huizen komen, vindt de belangenvereniging.

Op de plek van het Dr. Nassau College in Norg moeten huizen komen, vindt de belangenvereniging. Foto DVHN

Wekema denk dat de gemeente weinig kan doen om de sluiting in de zomer van 2022 tegen te houden. ,,Iedereen in Nederland mag een school stichten en een school sluiten. We hebben het Nassau College nog een brief gestuurd met de vraag wat we kunnen doen om de school voor Norg te behouden.”

In Norg wordt een bijzondere manier van voortgezet onderwijs gegeven, het zogeheten gepersonaliseerd onderwijs naar Zweeds model. Leerlingen kunnen hun eigen leerroute bepalen. Ze worden uitgedaagd en gestimuleerd bij vakken waar ze goed in zijn. Als ze aan bepaalde vakken meer aandacht moeten besteden, krijgen ze daarvoor extra begeleiding en tijd.

Kleine school waar iedereen elkaar kent

Ouders en leerlingen kiezen bewust voor dit onderwijs en daarbij komt dat het Nassau College in Norg een kleine school is waar iedereen elkaar kent. Een klimaat waar veel kinderen goed in gedijen. Opmerkelijk is dat 45 procent van de leerlingen uit Assen komt en ook trekt de school veel kinderen uit dorpen rondom Norg.

,,Het Nassau College heeft kinderen van 26 basisscholen uit de regio”, weet Wekema. Hoewel het ruim 10 kilometer fietsen is, kiezen die voor een kleine school en niet voor een grote leerfabriek als de locatie Quintus van het Dr. Nassau College in Assen.

Leerlingenaantal onder de norm

Het college van bestuur van het Nassau College maakte vrijdag bekend dat de vestiging Norg dicht gaat. Volgens het bestuur dreigt het leerlingenaantal in Norg over een aantal jaren onder de norm van 130 leerlingen te komen.

Bovendien is de school aan de Schoolstraat sterk verouderd, met lokalen die niet meer aan eisen van modern onderwijs voldoen. Een verhuizing naar Assen lijkt daarom logisch zegt het bestuur, omdat Quintus een nieuwe school is en bovendien komt de helft van de leerlingen uit deze stad.

Het gepersonaliseerd onderwijs in Norg kan volgens het bestuur prima in Assen worden voortgezet, want er is voldoende moderne onderwijsruimte beschikbaar.

Eerdere plannen

De gemeente Noordenveld had in het recente verleden plannen om het Nassau College in Norg te verhuizen naar het multifunctionele centrum De Brinkhof in het dorp. Daar kan nu een streep door. Wat er na de sluiting over anderhalf jaar met het schoolgebouw in Norg gaat gebeuren is nog niet bekend. ,,Daar hebben we nog niet over nagedacht”, zegt wethouder Wekema. Het pand is eigendom van de gemeente. De locatie middenin het dorp is een prachtige plek voor woningbouw. ,,Ja, maar zover is het nog niet”, aldus Wekema.

Het Dr. Nassau College heeft naast Norg en Quintus in Assen ook nog Penta (vmbo-onderwijs) in Assen. De scholengemeenschap heeft daarnaast dependances in Gieten en Beilen. Die staan niet op de nominatie gesloten te worden. In Gieten is de school verbouwd en in Beilen bouwt het Nassau College samen met christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh een nieuwe school, die volgend jaar open gaat.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu