Wethouder Snijders diep door het stof in rotonde-debat in Beilen

De rotonde viel uiteindelijk vijf ton duurder uit. Foto: Gerrit Boer

Wethouder Anique Snijders (VVD) heeft haar excuses aangeboden, omdat ze de gemeenteraad naar eigen zeggen ‘is vergeten te informeren’ over de flinke kostenoverschrijding bij de aanleg van de nieuwe rotonde in Beilen. De wethouder, die tijdens de commissievergadering Ruimte en Groen werd overstelpt met kritische vragen, ging diep door het stof.

De rotonde bij afslag 30 van de A28 kost de gemeente uiteindelijk 1,4 miljoen euro en valt daarmee vijf ton duurder uit dan begroot. Uit een bodemonderzoek vooraf bleek niet dat de bodem voor een deel uit slappe veengrond bestond. Dat kwam pas tijdens de aanleg begin dit jaar aan het licht, waardoor er voor 280.000 euro extra werkzaamheden moesten worden verricht.

Snijders informeerde de raad begin maart wel over de vertraging van de aanleg, maar niet over de kostenoverschrijding. ,,Ik kan het niet mooier maken dan het is. Ik ben u daarin vergeten mee te nemen.” Pas half april meldde ze de kostenoverschrijding. ,,Ik had dat eerder moeten doen en dat spijt me”, aldus de wethouder. Dat uit de zestien proefboringen voor de aanleg van de rotonde niet is gebleken dat de grond slap was, noemt Snijders ‘gewoon pech’. Eén boring werd pal naast de veengrond gedaan

‘Onderste steen boven’

De gemeente had er nooit bij stil gestaan dat op die plek vroeger de Beilervaart liep, waardoor de kans op slappe grond groter was, erkende Snijders. ,,Ik was ook verontwaardigd toen ik dat op oude plaatjes zag.”

Naar eigen zeggen ging ze naar aanleiding van de kritische vragen uit de raad, zelf ook kritische vragen stellen aan de afdeling die zich met de rotonde-aanleg bezighield. ,,Ik wilde de onderste steen boven hebben.” Toen bleek dat er 225.000 euro aan voorbereidingskosten niet was opgenomen in de begroting. Dat liet Snijders vorige week aan de raad weten.

Storm van kritiek

,,Dit is geen onderste steen, dit is een blok beton”, vatte Henk Heideveld (ChristenUnie) het samen. ,,U zat op de bok, maar had de teugels niet in handen”, wees hij Snijders op haar verantwoordelijkheid. Ook van de andere fracties kreeg ze een storm van kritiek over zich heen. ,,U wilt als raad serieus genomen worden. Dat snap ik en het spijt me ook echt dat ik informatie niet gedeeld heb.”

Ook benadrukte Snijders dat ze ‘geen tweede rotonde’ wil en dat ze daarom ook de kosten van andere wegenbouwprojecten tegen het licht houdt. Over twee weken komt de kwestie aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergadering. De wethouder hangt al een motie van wantrouwen boven het hoofd van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork.

Nieuws

menu