Analyse van de voetbaltwist in Tweede Exloërmond. Wethouder Wind moet onder druk een strafschop nemen

De Treffer ‘16 en TEVV komen toch niet nader tot elkaar. Trekt de wethouder donderdag de stekker uit het voetbal in Tweede Exloërmond?

Niek Wind

Niek Wind Foto: Archief DvhN

Ze leek zo mooi, de handreiking van voetbalvereniging De Treffer ‘16 aan dorpsgenoot TEVV. Het einde van de jarenlange voetbaltwist in Tweede Exloërmond was een week voor het bereiken van de deadline (morgenmiddag 12:00 uur) plots in zicht. Het bestuur van De Treffer liet vorige week aan de gemeente Borger-Odoorn weten dat de historische clubnaam TEVV niet langer een obstakel is bij een fusie van beide clubs.

Laat alle leden samen maar een naam kiezen, welke dan ook, zelfs TEVV is goed, zo was de boodschap. ,,Een behoorlijke handreiking’’, was de eerste reactie van TEVV.

Maar in de afgelopen dagen zijn de besturen van beide clubs weer lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, blijkt uit de brieven die onder andere al aan wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) zijn gestuurd. ‘Het bestuur van TEVV verwerpt het voorstel met kracht om de leden van beide verenigingen een naam te laten kiezen’, kreeg hij onder meer (met vriendelijke groet) te lezen.

Even zag het er naar uit dat ze het eens werden, toch?

Bij TEVV, eigenlijk de oude club (1934) opnieuw in oprichting en nog zonder actieve elftallen, hebben ze waarschijnlijk (ook) hun leden geteld en zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze in een fusie met De Treffer ver in de minderheid zijn.

Oud-bestuurders van TEVV waren er met name voor hun eerste elftal, dat was jaren geleden een van de verwijten. Jeugd en lagere teams voelden zich gepasseerd en richtten niet voor niets middels een historische bestuurswissel een nieuwe club op. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wordt ‘TEVV’ door een gezamenlijke ledenvergadering dus nooit als nieuwe naam gekozen.

Maar het in ere herstellen van de ‘Tweede Exloërmondse Voetbalvereniging’ is precies waar het bestuur van TEVV ten koste van alles voor strijdt. De naam moet terug. Punt. De tegenstander heeft meer te verliezen.

Houdt wethouder vast aan opdracht van de raad?

Hoe het allemaal zo ver is gekomen dat twee clubs niet samen op één gemeentelijk sportpark willen bestaan en evenmin in eenzelfde clubshirt willen spelen, dat is een andere episode. Een die zeker nog aan bod komt. Maar waar het vandaag en morgen op het gemeentehuis in Exloo om draait, is de vraag of wethouder Niek Wind vasthoudt aan de opdracht van zijn gemeenteraad.

Hij zou daar in ieder geval niet verstandig aan doen.

Waarom doet de wethouder daar niet verstandig aan?

De gemeenteraad heeft bij het bepalen van die opdracht - op 17 oktober 2019, in vergadering en bij het volle verstand bijeen - eigenlijk een onbehoorlijk drukmiddel zwart op wit gezet.

De ruziënde clubs moesten er samen uitkomen, omdat anders voor beide (!) geen plaats meer zou zijn op het gemeentelijke voetbalveld in Tweede Exloërmond. De Treffer is sinds 2016 actief en opgebloeid tot een vereniging met 260 leden, waarvan 105 steunende, 80 senioren (inclusief G-voetballers) en 75 jeugdleden.

Wat voor besluit neem je eigenlijk wanneer je als bestuurder, in opdracht van de raad, daar de stekker uit trekt? Moet dat wat wél is opgebouwd ook kapot? Misschien kan daar eerst eens een jurist naar kijken. Morgenmiddag om 12 uur ligt de bal op stip. Wethouder Wind mag alvast een hoek kiezen. Door het midden is ook een optie. Als ie hem maar niet huizenhoog over schiet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu