Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) baart opzien met openbaar bod op manege Zuidlaren tijdens raadsvergadering. 'Twee ton, dat is wat ik kan bieden'

Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) baarde dinsdag opzien door tijdens het debat over de voorjaarsnota van 2021 een openbaar bod te doen op de manege in Zuidlaren. ,,Twee ton, dat is wat ik kan bieden.’’

De manege Laarwoud maakt deel uit van de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren.

De manege Laarwoud maakt deel uit van de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Foto: Strootman

,,Een aantal mensen moet zich doodschamen dat dit op deze manier gaat’’, reageerde Arend Bremer, voorzitter van de stichting Manege Laarwoud. Die manege moet wijken voor woningbouw op het Prins Bernhardhoeveterrein. Maar gesprekken over de gedwongen verhuizing zijn vastgelopen.

Gesprekken over de waarde waren vastgelopen

Bremer sprak dinsdag in tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2021 en de perspectievennota voor volgend jaar. Hij gaf aan dat de stichting draait op vrijwilligers, dat er plannen zijn voor een verhuizing, maar dat daar wel financiële middelen voor nodig zijn en die kan de stichting niet allemaal zelf ophoesten. Gesprekken over wat de gemeente voor de manege zou moeten betalen, waren vastgelopen, benadrukte Bremer. De taxateur van de gemeente was op 100.000 euro uitgekomen, die van de manege op 200.000 euro.

Leefbaar Tynaarlo was van plan een motie in te dienen waarin het college de opdracht zou krijgen om tot een financieel haalbaar alternatief op een andere locatie te komen voor de manege. De meningen liepen daarover uiteen en wethouder Kraaijenbrink - die vreest voor vertraging van de plannen op het voormalige PBH-terrein - dacht aan alle discussie een einde te maken door in het openbaar een bod neer te leggen.

,,Laten we niet moeilijk doen. Ik ga aan de bovenkant van de bandbreedte zitten. Twee ton, dat is wat ik kan bieden. Als jullie de motie intrekken, is dat mijn bod aan de manege’’, zei hij.

‘Dit is een soort handjeklap’

,,Dit is heel ongemakkelijk, een soort handjeklap’’, reageerde Herman van Os namens D66. Raadsvoorzitter en burgemeester Marcel Thijsen probeerde de geest terug in de fles te krijgen door te stellen dat de onderhandelingspositie van de gemeente er niet beter op zou worden door dergelijke biedingen openbaar te bespreken. Maar de VVD dook er bovenop. ,,We moeten dit niet in het openbaar doen, dit is een slechte wijze van besturen. Dit is jezelf in de problemen brengen’’, zei Gezinus Pieters.

Uiteindelijk werd de motie niet ingediend en zegde de wethouder toe zo snel mogelijk met stichtingsvoorzitter Bremer in gesprek te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu