Wethouder buigt zich over luchtwachttoren Schoonebeek

Lucas Schoemakers (links) en Riekus Holties bij de oude wachttoren van Schoonebeek. Schoemakers en Holties hebben nog op de wachttoren gewerkt. Foto: Jan Anninga

Wethouder Jisse Otter gaat kijken wat hij kan doen om de zogenoemde luchtwachttoren in Schoonebeek te laten opknappen. Dat antwoordde hij op vragen van het CDA-raadslid Alfred Gijlers in de raadscommissie. Die wilde bovendien weten of de aloude raad van Schoonebeek ooit een subsidie heeft toegezegd. ,,Dat moeten dan guldens zijn geweest’’, wist Otter. Hij noemt de toren van historisch belang, maar wees erop dat de provincie verantwoordelijk is voor het herstel van de toren.

Koude oorlog

De Schoonebeker luchtwachttoren maakte deel uit van een groot netwerk van uitkijktorens dat in de jaren vijftig in Nederland werd gebouwd. De Tweede Wereldoorlog was voorbij en had plaats gemaakt voor de Koude Oorlog. Er was een nieuwe vijand: de Sovjet-Unie. De Nederlandse overheid liet niets aan het toeval over en wilde het onderste deel van het luchtruim daarom met het menselijk oog en oor laten bewaken. Speciaal voor dit werk verrezen er in ons land 140 luchtwachttorens. In Drenthe zijn daar nog maar twee van over: in Schoonebeek en Ruinen.

Verpaupering

In 2002 kocht de stichting Cold War Historical Center uit het Groningse Uithuizen de toren voor een symbolisch bedrag van de gemeente Emmen. Een opknapbeurt leek in zicht, maar de stichting trok zich 'gedesillusioneerd'  terug. De toren verpauperde zienderogen. Vandalisme, weersinvloeden en betonrot deden het gebouw geen goed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu