Wethouder verrast gemeenteraad Tynaarlo met informatie over 'rekening courant' FB Oranjewoud voor Groningen Airport Eelde. 'Ze is gewoon aan het twijfelen wat ze ons op de mouw gaat spelden'

Wethouder Hanneke Wiersema (CDA) bracht de gemeenteraad van Tynaarlo dinsdagavond in grote verwarring door onvolledige informatie te geven over Groningen Airport Eelde en een ‘rekening courant’ tot ‘één miljoen euro’ bij aandeelhouder FB Oranjewoud waar meerdere partijen niets van snapten.

Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde Foto Archief DvhN

De raad van Tynaarlo discussieerde dinsdagavond over het wel of niet financieel steunen van de luchthaven tot duidelijk is of het Rijk de Drentse luchthaven gaat helpen met miljoenen euro’s per jaar. Die structurele Rijkssteun, waar volgens de aandeelhouders nog altijd voor wordt gelobbyd, is van levensbelang voor Groningen Airport Eelde (GAE). Het huidige demissionaire kabinet ziet niets in het overmaken van vele miljoenen, maar de hoop is gevestigd op een nieuwe regering.

Verliezen moeten worden afgedekt

Om er voor te zorgen dat de luchthaven in ieder geval tot die tijd behouden en in gebruikt blijft, willen de aandeelhouders een half miljoen euro investeren in een al lang noodzakelijke nieuwe brandweerkazerne én willen ze dit jaar en volgend jaar de exploitatieverliezen afdekken met reeds toegezegde subsidie die bedoeld was voor 2022 en 2023.

Voor Tynaarlo komt dit neer op een investering van 20.000 euro in de kazerne en 166.965 euro om de verliezen af te dekken. Dat geld kan worden gehaald uit de ‘GAE-pot’ waar in 2017 1,84 miljoen euro in werd gestopt om in de tien jaar erna te investeren. Groningen Airport Eelde zou ‘Toegangspoort tot het Noorden’ worden, maar, zo zei wethouder Wiersema: ,,Het is niet geworden zoals wij hadden gehoopt’’, nadat ze zich eerst ‘versprak’ en het had over een ‘mislukking’. In die pot zit nog 1.024.279 euro.

‘Aan de voorwaarden wordt nog gewerkt’

Wiersema zorgde voor grote verwarring toen ze met nieuwe informatie op de proppen kwam over aandeelhouder FB Oranjewoud. De Friese stichting nam vorig jaar voor 1 euro de (26 procent) aandelen over van de gemeente Groningen, maar wil financieel niet in de luchthaven investeren. Meerdere partijen in de raad van Tynaarlo wantrouwen deze nieuwe aandeelhouder en steken dat niet onder stoelen of banken.

Volgens Wiersema, zo zei ze dinsdagavond, is FB Oranjewoud met de luchthaven reeds overeengekomen dat GAE de beschikking krijgt over een ‘rekening courant’ tot 1 miljoen euro bij de Friese stichting, voortgekomen uit de Stichting Friesland Bank. ,,Aan de voorwaarden wordt nog gewerkt’’, zei Wiersema.

Die opmerking had bij meerdere raadsleden het effect van een rode lap op een stier.

‘Volgens mij heeft het laatst in de krant gestaan’

Want tegen welke voorwaarden krijgt de luchthaven de beschikking over zoveel geld van de Friezen? Wat staat er tegenover? Moet er rente worden betaald?

Bovendien, zo benadrukte Gezienus Pieters (VVD), zette Wiersema met deze informatie het verzoek van het college aan de raad van Tynaarlo om met geld over de brug te komen in een compleet ander daglicht. Hij vond John Franke (Leefbaar Tynaarlo) daarbij meteen aan zijn zijde. ,,Ik ben heel benieuwd. Wat krijgt FB Oranjewoud als onderpand?’’

Wiersema moest de antwoorden schuldig blijven en kon evenmin zeggen sinds wanneer ze precies over deze informatie beschikt. ,,Volgens mij heeft het laatst ook in de krant gestaan’’, zei ze. (DVHN meldde in april dat FB Oranjewoud bereid zou zijn 1 miljoen aan GAE te lenen, iets anders dan een rekening courant, red.)

Pieters nam die opmerking vol op zijn horens. ,,Moeten we hier abonnementen hebben op alle dag- en streekbladen om voorstellen van het college te kunnen bespreken?’’

‘Ik maak hier ernstig bezwaar tegen’

Henk Middendorp (CDA) probeerde de boel te sussen, door de voorzitter te vragen om meer ‘focus’ in het debat aan te brengen, maar zijn opmerking dat de raad Tynaarlo het ‘prachtig’ vindt om ‘eindeloos te discussiëren’ werkte averechts. ,,Ik maak hier ernstig bezwaar tegen’’, reageerde Pieters (VVD).

Na een schorsing van acht minuten ging de discussie verder en bleek alras dat de informatie over de ‘rekening courant’ in een ‘nog vertrouwelijk stuk’ staat waar de wethouder wel kennis van had. Een vertrouwelijk stuk waar de Drentse Statenleden wel over zouden beschikken en de raadsleden in Tynaarlo (nog) niet. Wiersema zei dat ze het stuk zou sturen, maar het kwaad was alweer geschied.

‘U hoort nog van mij’, zei de wethouder

,,Sinds wanneer was de wethouder van deze informatie op de hoogte’’, wilde ook Koos Dijkstra (PvdA) weten. Hanneke Wiersema zei na enige aarzeling: ,,Ja... ik heb daar eigenlijk... u hoort het nog van mij.’’

Pieters haalde nog een keer uit: ,,Ze is gewoon aan het twijfelen wat ze ons op de mouw gaat spelden, toe nou toch.’’

Het onderwerp werd kort daarna, op verzoek van Leefbaar Tynaarlo, doorgeschoven naar een volgende vergadering. Leefbaar Tynaarlo heeft een voorstelwijziging in de maak waarin wordt opgenomen dat de gemeenteraad het geld aan Groningen Airport Eelde leent ‘onder het verstrekken van hypothecaire zekerheid door GAE’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu