Wie handhaaft bij klachten over windmolens: Aa en Hunze of minister? ‘Overheden weten onderling niet wie het moet doen’

Teleurstelling bij bewoners van Gasselternijveenschemond. De gang naar de Raad van State leverde donderdag niks op. Over de vraag wíé er moet handhaven op te hoge en te luidruchtige windmolens, werd in Den Haag niet gesproken.

 Windturbines Drentse Monden en Oostermoer bij Nieuwediep

Windturbines Drentse Monden en Oostermoer bij Nieuwediep Foto: DVHN

Waar kan een boze burger heen met klachten over de windmolens? Minister en gemeente Aa en Hunze bakkeleien erover. Toch werd er donderdag in de Raad van State in Den Haag amper over gesproken, tot teleurstelling van een groep bewoners uit Gasselternijveenschemond. Volgens de bewoners wijken de windmolens qua grootte van wieken, externe veiligheid en geluidsoverlast af van de ooit verleende vergunning.

Zij hoorden bij de Rechtbank Noord-Nederland in september 2020 dat de gemeente Aa en Hunze zulke klachten zou moeten behandelen. Daartegen gingen de inwoners van Gasselternijveenschemond, samen met de gemeente Aa en Hunze, in beroep. Vandaar deze zitting. Beide partijen vinden dat de minister zou moeten handhaven, niet de gemeente. De minister– indertijd Eric Wiebes – heeft voor het windpark een vergunning verleend, ondanks het gebrek aan draagvlak in de regio.

Eigenlijk zou het de club uit Gasselternijveenschemond trouwens een worst zijn wie er moet handhaven. Áls ze maar ergens terecht kunnen met hun klachten. „Wij vinden het tamelijk gênant dat overheden onderling ruzie maken wie de vergunning moet handhaven. Wij zijn drie jaar niet op inhoud bediend omdat overheden onderling niet weten wie het moet doen”, zegt Ali Edelenbosch van Dorpsbelangen.

Alleen maar over procedures

Nieuws

menu