Wie is de eigenaar van de cokemanege in Nijeveen? 'Paardenhandelaar die zo hard als beton kan zijn'

De eigenaar van de manege in Nijeveen waarin de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland werd ontdekt is een kopstuk in de paardenwereld. Een man met vele gezichten.

De Egberdinahoeve. Inzet: Jan B. toen hij in 2017 verkozen werd tot Fokker van het Jaar.

De Egberdinahoeve. Inzet: Jan B. toen hij in 2017 verkozen werd tot Fokker van het Jaar.

De man werd vrijdag opgepakt, samen met dertien Colombianen, twee Nederlanders en een Turk. Het is nog onduidelijk wat het aandeel van de manege-eigenaar is in de zaak. Hij woonde bij de manege, samen met zijn 92-jarige moeder (die niet is aangehouden).

Bekende in de paardenwereld

In de paardenwereld is met verwondering gereageerd op de aanhouding van de manege-eigenaar. Het gaat om een bekende speler, vooral ook in de Friese paardenwereld. Zijn training- en handelsstal is een veelzijdig bedrijf en levert al jaren succesvolle rijpaarden, tuigpaarden en Friese paarden. De fokker was samen met zijn voormalige echtgenoot jarenlang vaste deelnemer op concoursen, keuringen en wedstrijden.

In december is het paar gescheiden, de ex-vrouw van de manegehouder heeft inmiddels een eigen trainingsstal opgericht in Vledder. Ze is aangeslagen door het nieuws over de zaak waarin haar ex-man verdachte is. Ze laat desgevraagd weten geen zaken meer met hem te doen. Verder wil ze niet reageren.

Handelaar die zo hard als beton kan zijn

De eigenaar van de manege staat bekend als een paardenhandelaar. Met de pet op één oor is hij in staat een slecht paard heel duur te verkopen en weet hij toppaarden voor een recordprijs te slijten. Hij doet net zo gemakkelijk handel op de Zuidlaardermarkt als in de VIP-boxen op de Friese hengstenkeuring.

Hij kan hard als beton zijn. De kennis en kunde van de vrouw en de handelsgeest van haar man zorgden ervoor dat kopers van Friese paarden uit de gehele wereld de weg wisten te vinden naar de Egberdinahoeve.

‘Geen meesterbrein’

De verbazing is groot bij mensen die de man kennen. Dat geldt voor zijn buren, maar ook voor collega’s uit de paardenwereld. Zij zien in de Drent geen meesterbrein die de drugshandel zelfstandig op poten heeft gezet, maar eerder iemand die erin verstrikt is geraakt en het faciliteerde.

„Ik kan me niet voorstellen dat hij de hoofdpersoon is on zo’n zaak. Onwerkelijk”, zegt directeur Ids Hellinga van het KFPS. Die vereniging voor het Friese Paard huldigde de Drent in 2018 nog als Friese fokker van het jaar 2017.

Hellinga: „Het zijn mensen die altijd met hart en ziel met de paarden bezig zijn. Ze steken er een hoop tijd in, er zijn niet zoveel mensen met zo’n drive.”

Emotioneel mens

Het tweede gezicht van de paardenfokker is dat van een emotioneel mens. Dat bleek ook bij die huldiging als beste fokker van 2017. Met tranen in de ogen onderging hij de huldeblijken en huilend verliet hij de met 10.000 mensen omzoomde piste, terwijl een daverend applaus op hem neerdaalde.

De manegehouder is groot liefhebber van de tuigpaardensport en dan met name die van het Friese tuigpaard. De stal kreeg vooral binnen de Friese paardenwereld een grote naam dankzij de verrichtingen van zijn voormalig echtgenoot.

Zij was met meerdere Friese paarden niet alleen zeer succesvol in de dressuursport, maar ook in wedstrijden voor Friese tuigpaarden. De Drent reed graag met een vierspan Friese paarden op de concoursen, terwijl hij met eenzelfde genoegen met vier tuigpaarden de ring binnenreed.

Hij reed tientallen bruidsparen in koetsen rond

De eigenaar van de Egberdinahoeve reed in het verleden tientallen bruidsparen in door hem zelf wit geschilderde koetsen naar gemeentehuizen. Hij spande er eerst ruinen voor, maar die maakten snel plaats voor merries. Hij zorgde er voor dat deze merries in januari, februari of maart moesten veulenen, want dan waren er toch bijna geen bruidsparen.

Als ze er wel waren, gingen ze met de auto, omdat het in de trouwkoetsen stervenskoud was. Zo kon hij van het vroege voorjaar tot in december met zijn Friese merries voor de koets bruidsparen naar het gemeentehuis rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu