Wielerbaan in Assen kan boost krijgen van gouden successen baanwielrenners Tokio

Het succes in Tokio en de komst van een overdekte wielerbaan in Assen kunnen voor een boost zorgen binnen de Noordelijke wielersport. Dat denkt Ger Heeringa van het Regionaal Wielercentrum Noord.

De wielerbaan in Assen was decor van het NK Baanwielrennen in 2021.

De wielerbaan in Assen was decor van het NK Baanwielrennen in 2021. Foto: Duncan Wijting

Het baanwielrennen op de Olympische Spelen in Tokio verloopt zeer succesvol. Ger Heeringa, voorzitter van het wielercentrum in Assen, denkt dat dit een mooie impuls kan zijn voor de wielersport in onze regio. Zeker in combinatie met de overkapping van de wielerbaan in de Drentse hoofdstad.

Uitdagend en spectaculair

„Het is verschrikkelijk mooi om te zien allemaal”, zegt hij net nadat hij de mannenfinale in het sprinten heeft gezien, tussen Nederlanders Lavreysen en Hoogland. „Dat was een werkelijk schitterend duel. We zien in Tokio fantastische topsport. Neem ook Shanne Braspennincx, die goud pakt op de keirin. Dat is een zeer lastig onderdeel, fantastisch. En wie weet wat er nog allemaal bij komt de komende dagen.”

Volgens Heeringa helpt het succes van de baanwielrenners ‘ongetwijfeld’ om jonge mensen enthousiast te krijgen voor de sport. „Als die zien wat er allemaal mogelijk is, stimuleert dat enorm. Ze gaan zó hard over die baan, dat is uitdagend en spectaculair om te doen. Dat moet jonge wielrenners aanspreken, dat kan niet anders.”

Het komt voor het Wielercentrum Noord dan ook goed uit dat de 200 meter lange kombaan in Assen, aangelegd in 2015, toch een overkapping krijgt. Op dit moment loopt de aanbesteding, na de zomervakantie hoopt Heeringa bekend te kunnen maken welke bouwer aan de slag gaat. De overkapping moet dan voor de winter van 2022 klaar zijn.

‘Overkapping goed voor de toekomst van deze sport’

„We hebben in het noorden veel goede baancoureurs, maar nog net iets te weinig die er bewust en serieus voor kiezen om op topniveau te gaan trainen”, vindt Heeringa. „Dat komt onder andere door de onbetrouwbaarheid van de Asser baan. Als je uit Harlingen moet komen en je belt naar Assen met de vraag of je straks kunt sporten, kom je niet als het weer twijfelachtig is. Bij regen kun je niets en dat is jammer. Topsporters in het Noorden kunnen geen vaste trainingstijden inplannen, en dat moet wel als je op hoog niveau met je sport bezig bent.”

Het wielercentrum kan na de overkapping veel meer wielerliefhebbers verwelkomen en zelfs allerlei wedstrijden en meerdaagse toernooien organiseren. De plannen daarvoor zijn al in de maak. Dat de baan niet aan de internationale afmetingen voldoet, is daarbij niet heel erg, legt Heeringa uit. „Voor internationale wedstrijden heb je naast een grotere baan ook een heel andere accommodatie nodig dan wij hebben, met enorm veel faciliteiten. Voor wielerliefhebbers, nationale wedstrijden en trainingen hebben wij straks een prachtige plek. Goed voor de toekomst van deze sport in het Noorden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Wielrennen
menu