Geen plan, geen uitleg en een opvallende radiostilte. Dreigen de plannen voor de wielerbaan in Assen opnieuw te sneuvelen?

De wielerbaan is zonder dak ten dode opgeschreven.

De wielerbaan is zonder dak ten dode opgeschreven. Foto: Marcel Jurian de Jong

Over de wielerbaan en de sportcampus in Assen zou deze maand duidelijkheid komen. In plaats daarvan hangt een dichte mist rond het miljoenenproject. Gesnakt wordt naar helderheid.

Donderdagavond had het grote moment moeten zijn voor het overkappingsplan voor de wielerbaan en de sportcampus van het Alfa-college en het Drenthe College. Die dag zou de gemeenteraad van Assen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het miljoenenproject op Stadsbroek. Maar donderdag komt geen beslissing. Sterker nog: er valt helemaal niets te kiezen. Er ligt nog geen plan en de vraag is of dat er überhaupt gaat komen.

De gemeente hult zich in stilzwijgen. Het enige dat woordvoerder Eddy Beuker kan zeggen is dat hij niets kan zeggen. „Er ligt geen voorstel om een besluit over te nemen.” Of dat er wel komt? „Dat weet ik niet. Dat weet niemand.”

Geen plan, geen uitleg en een opvallende radiostilte. Dreigen de plannen bij de wielerbaan opnieuw te sneuvelen? Dat zou niet de eerste keer zijn: in 2021 strandde het vorige plan voor een overkapping in het zicht van de haven vanwege explosief gestegen materiaalkosten.

Hoop gloorde

Twee maanden geleden schetste Assen tijdens een presentatie nog vol bravoure de contouren van de nieuwe wielerbaan. Het zag er allemaal gelikt uit. De houten kombaan wordt gedeeltelijk overkapt, zodat baanwielrenners ook met slecht weer droog kunnen fietsen. Verder wordt een multifunctionele accommodatie uit de grond gestampt. Die moet plek bieden aan de pakweg 375 studenten van de sportcampus, maar ook aan stichting SportDrenthe en Sportstad Assen.

Aan dat geheel hangt een stevig prijskaartje van 9 miljoen euro. Daarvan komt 7,3 miljoen euro op het bordje van de gemeente Assen, de rest moet met geld van het Rijk, de provincie en Stichting Wielercentrum Assen gedekt worden. Door het overkappingsplan te combineren met onderwijs wil Assen het draagvlak – en daarmee de financieringsmogelijkheden – voor het plan vergroten. Hoop op een goede afloop gloort. Assen lijkt na meerdere mislukkingen nu echt door te pakken.

‘Vaste plek heel belangrijk’

Maar de op dat moment zo blauw ogende lucht is inmiddels alweer dichtgetrokken. De nieuwe vertraging levert hoogstwaarschijnlijk opgetrokken wenkbrauwen bij de provincie op. Drenthe liet vorige maand doorschemeren pas te willen investeren als Assen een duidelijk plan heeft. Bovendien maande de provincie tot tempo, omdat de tijd dringt voor de wielerbaan. Zonder overkapping is die ten dode opgeschreven. Dat betekent een kapitaalvernietiging van twee miljoen euro.

Betrokken partijen snakken naar duidelijkheid. De Sport- en Beweegcampus van het Alfa-college en het Drenthe College, die vorig jaar startte maar nog geen onderdak heeft, wil graag intrekken bij de multifunctionele accommodatie. „Een vaste plek is voor ons heel belangrijk. Nu zijn we niet goed zichtbaar en dat willen we wel zijn. Met een plek op Stadsbroek kunnen we heel Assen bedienen”, zegt John van Apeldoorn, opleidingsmanager van de nieuwe campus.

Uitzicht op McDonald’s

Eenzelfde geluid klinkt bij SportDrenthe-directeur Mieke Zijl. De stichting verkaste nog niet zo lang geleden van Hoogeveen naar een kantoorpand in Assen. SportDrenthe hoopt op den duur een vaste stek te krijgen bij de wielerbaan. „Het zou jammer zijn als we er niet naartoe kunnen. Nu hebben we uitzicht op KFC en McDonald’s, maar we willen als sportorganisatie natuurlijk het liefst op een plek zitten die sport en beweging ademt”, zegt Zijl.

Ze wijst op de noordelijke uitstraling van een sportcomplex met allerlei disciplines. „Er liggen kansen. Ik hoop dat die gezien worden.”

Wat is het probleem?

Die kansen ziet het college ongetwijfeld ook. Sportwethouder Albert Smit (Assen Centraal) zei eerder dit jaar nog dat iedere winter zonder dak er één te veel is voor de wielerbaan, maar voorlopig trekt de gemeente een rookgordijn op. Waarom? Is het torenhoge bedrag toch een probleem? Krijgt Smit te weinig steun, van bijvoorbeeld coalitiepartner Stadspartij Plop? Die partij riep eerder al dat deze bodemloze put maar gedempt moest worden. Gaat dat alsnog gebeuren?

Als ze bij de gemeente niets willen of kunnen zeggen, dan voorzitter Ger Heeringa van de Stichting Wielercentrum Assen, de exploitant van de baan, misschien? Nee, ook hij weet niets over de huidige stand van zaken. Verder onthoudt Heeringa, gepokt en gemazeld in de ambtenarij, zich van commentaar. De voorvechter van de overkapping wil op geen enkele wijze het ‘broedproces’ in de weg staan. Vraag is: liggen er wel eieren of is de kip al geslacht?