Wielertalent Adne Koster (19) uit Roden flikt het: 300 keer de VAM-berg op, op één dag

Wielertalent Adne Koster (19) uit Roden reed dit zaterdag 300 keer achter elkaar de VAM-berg op en heeft daarmee 8848 hoogtemeters gehaald. Net zoveel als de Mount Everest.

208 rondjes over de VAM-berg lang bleef hij maar tegen zijn ouders en vriendin zeggen dat hij ‘er nog niks van voelde’. Hij begon zaterdagochtend om 5 uur al, en heeft er in de middag nog steeds de moed in. Maar dan is het ronde 230, en besluit hij even te gaan eten bij de auto die op de top van de VAM-berg staat.

Zijn vriendin Amber Siegers ziet het al aan zijn gezicht als hij afstapt. Oei, hij heeft het zwaar. ,,Dit is wel het dieptepunt’’, zegt Koster terwijl hij een pannenkoek naar binnenwerkt. ,,Het fietsen gaat wel, maar de rest niet meer.’’

Pannenkoek blijft hangen in de slokdarm

Dat blijkt, de pannenkoek blijft hangen in zijn slokdarm, die de peristaltische beweging even vergeten lijkt. ,,Ik moet nog drie uur en de rondjes zijn nu niet leuk meer.’’ Zijn broer van 16 jaar heeft de eerste 150 rondes met hem meegefietst ter steun, maar die vond het daarna logischerwijs wel welletjes. Daarna had Koster nog wat akkefietjes met fietsers die de laatste beklimming tot de top bij de Blinkerd doen. Koster fietst daar tegen de richting in naar beneden, als hij dat niet zou doen zou hij nog twaalf uur langer onderweg zijn vanwege een langere ronde iedere keer. En het gaat om de hoogtemeters, niet de afstand.

,,Het is de reden dat ik toch maar ben gebleven’’, zegt zijn moeder Agnes Koster die af en toe voor Adne zalvende woorden spreekt tegen boze wielrenners. ,,Als ik het uitleg, vinden ze het vaak toch mooi. Maar ze hebben gelijk, het is asociaal dat Adne daar naar beneden gaat tegen de richting in.’’


Fratsen van Adne

Amber en Agnes zijn dit soort fratsen van Adne wel gewend. Onlangs fietste hij in één rit elke straat van Roden door. Hij had 182 gereden en een kunstwerk gemaakt op de wielerapp Strava: heel het dorp was rood ingekleurd.

Dat door coronatijd de wielerevenementen zijn afgelast, daar heeft hij het wel een beetje moeilijk mee. De hele winter trainde hij ervoor, en nu is er niets te fietsen. Mede daarom bedenkt hij dit soort uitdagingen voor zichzelf. Siegers: ,,En Adne zou nooit opgeven, daar is hij mentaal veel te sterk voor. Dus ook als ik zie dat hij het moeilijk heeft, weet ik nog dat hij het gaat halen.

De laatste rondes leken elke keer langer te duren

Onderweg rijden wielrenners soms spontaan een rondje met hem mee. Dat vindt Adne fijn, maar voor het laatste stuk heeft hij toch echt zijn muziek nodig. ,,Ik kan dit wel 24 uur doen, maar het is gewoon niet leuk meer.’’ Toch gaat hij er weer voor, want hij wil de eerste zijn die de VAM-berg ‘everest’.

Om twintig over acht ‘s avonds finisht hij, hij heeft dan 302 rondjes over de VAM-berg gemaakt. Twee extra voor de zekerheid. Hij is trots: ,,Absoluut, en dat mijn familie er was is mijn redding geweest. Ik had het mentaal wel zwaar. De laatste rondes leken elke keer langer te duren’’, zegt hij verrassend monter vlak na de finish. ,,Ik voel me nu nog goed, maar als het te lang duurt voor ik ga slapen stort ik wel in. Morgen ga ik lekker in de zon in de tuin liggen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu