Wijster raakt dorpssupermarkt Superrr definitief kwijt

DennySpang aan het werk in de supermarkt. Foto: Jaspar Moulijn

Supermarkt Superrr in Wijster gaat definitief dicht. Door de coronacrisis komt die sluiting veel eerder dan verwacht: vanaf volgende week zaterdag sluit de supermarkt de deuren.

,,We hebben verschillende gesprekken gevoerd met potentiële overnamekandidaten maar helaas is daar geen overname uit voortgekomen”, zegt manager Daphne Moors van Support & Co in een schriftelijke verklaring.

Versnelde sluiting

Door de coronacrisis werken de medewerkers met een verstandelijke beperking of psychische problemen al niet meer in de supermarkt. Alleen de vier medewekers die een re-integratietraject volgen via de gemeente zijn nog gedeeltelijk in de winkel aan de slag. ,,Dit levert een flinke druk op de bezetting van de supermarkt. Daarom is een versnelde sluiting van de Superrr in Wijster onvermijdelijk”, verklaart Moors schriftelijk. Op 18 april gaan de deuren dicht.

De medewerkers zijn in november al ingelicht over het voornemen van Alliade om de winkel te sluiten. Toen zou dat in juni zijn. Maar nu het definitieve besluit er is, zijn zij niet in de winkel. ,,Dat vinden we extra sneu”, zegt supermarktmanager Henk Datema. ,,Nu kunnen ze de sluiting van de winkel niet meemaken. We hopen nog fatsoenlijk met elkaar afscheid te nemen.” Drie van de vier cliënten die in de winkel dagbesteding volgen, werkten er meer dan tien jaar.

Enige supermarkt kwijt?

Ook Datema werkte al tien jaar in de winkel. ,,Ik heb hier met hart en ziel gewerkt, met heel veel plezier. Ik werkte ook in de Superrr in Geesbrug, die drie jaar geleden sloot. Dat was al een bittere pil, nu gebeurt het nog een keer. Dat is wel zuur.”

Behalve de supermarkt dreigt het dorp straks ook het PostNL-punt kwijt te raken. Daarnaast konden mensen bij de supermarkt geld pinnen. ,,De klanten die hier komen vinden het hartstikke erg, vooral de oudere klanten. Ja, dit is wel jammer voor het dorp”, stelt Datema.

Wat dat laatste betreft gloort er voor het drop nog hoop. Wethouder Dennis Bouwman (PvdA) van de gemeente Midden-Drenthe geeft aan dat die kans nog niet verkeken is: ,,We hebben geprobeerd het concept van een buurtsupermarkt met zorgconcept door te zetten. Dat is niet gelukt en dat is erg jammer. Maar er is een ondernemer die serieuze belangstelling heeft om een kleine dorpssupermarkt te beginnen. Als gemeente werken we daar graag aan mee, dat is goed voor Wijster en de leefbaarheid daar. Ik hoop dat het de ondernemer lukt om alles rond te krijgen voor een doorstart.”

Zoektocht naar nieuwe plek

In Wijster werkt een deel van de meewerkers via een gemeentelijke regeling van Midden-Drenthe in de winkel. Dat gaat om statushouders en andere mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt. Vier anderen werken er via zorgorganisaties als Cosis en Philadelphia.

Volgens Datema is voor drie van de vier cliënten die in de winkel dagbesteding volgden een andere plek gevonden. ,,Eén van die jongens gaat waarschijnlijk naar Albert Heijn. Ik begeleid hem daarbij. Ik voel me betrokken bij die jongens en ook verantwoordelijk. Ik wil dat ze weer een goede plek vinden.”

Ook voor de andere medewerkers en begeleiders wordt gezocht naar een nieuwe plek.

Dit artikel is in de loop van de middag uitgebreid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu