Wildlands Emmen vreest het ergste: 'Kans klein dat we de vijf ontsnapte wasberen nog terugvinden'

Wildlands denkt dat de vijf uitgebroken wasberen al lange tijd buiten het park zijn en zich hebben verspreid. Foto: Archief DvhN

Het Emmer dierenpark Wildlands houdt er rekening mee dat het zijn vijf verdwenen wasberen niet meer terug ziet. Het is inmiddels zo’n anderhalve maand geleden dat de dieren de benen namen en al weken ontbreekt ieder spoor.

,,We denken dat de kans klein is dat we ze nog zullen vangen, al hopen we daar natuurlijk nog wel op’’, zegt Hanneke Wijshake, woordvoerder van het park. Alles wijst erop dat de dieren al vrij snel na hun ontsnapping uit hun buitenverblijf ook het terrein van Wildlands verlieten.

Kort nadat de verzorgers halverwege augustus ontdekten dat er wasberen ontbraken, werd er op wandelpaden in de dierentuin wasberenpoep gevonden. Maar dat was dan ook meteen het laatste concrete spoor dat de reislustige wasberen achterlieten.

De vijf ontsnapte dieren maakten deel uit van een groep van elf Limburgse wasberen die halverwege juli in Emmen arriveerde. Zij kwamen in een verblijf met tien oudere soortgenoten die al langer in Wildlands wonen.

Het dierenpark gaat ervan uit dat vijf vermiste wasberen uit het buitenverblijf zijn geklommen. Bij een inspectie van het terrein zijn er geen tunnels aangetroffen en ook geen gaten in de omheining. ,,Het verblijf wordt zo aangepast dat ontsnappingen hopelijk niet meer mogelijk zijn’’, aldus Wijshake. Zo lang die klus niet is geklaard, zitten alle wasberen binnen.

Om de vijf vertrokken wasberen te vangen, plaatste Wildlands in en rond de dierentuin zo’n twintig vangkooien met daarin vlees, vis en gevogelte. Ook werd de dierenambulance ingeschakeld. Alle dieren zijn voorzien van een chip, maar daarmee kunnen ze niet worden opgespoord.

Voortplanten kunnen de wasberen zich niet, want ze zijn allen gecastreerd of gesteriliseerd. Wildlands gaat ervan uit dat de vijf verdwenen wasberen zich hebben verspreid. Mensen hoeven niet bang voor ze te zijn. De dieren zijn mensenschuw. Ze kunnen zichzelf prima in leven houden.

Nieuws

Meest gelezen

menu