Wildlands mag miljoenen extra lenen van gemeente Emmen (alleen PVV stemt tegen)

De entree van Wildlands en het Atlas Theater

Het Emmer dierenpark Wildlands en het Atlas Theater kunnen 5,5 miljoen euro extra lenen van de gemeente Emmen. Zij stevenen door de coronacrisis af op een verlies van bijna acht miljoen.

Een voorstel hiertoe kreeg donderdagavond ruime steun in de Emmer gemeenteraad. Alleen de PVV - die met twee van haar drie raadsleden aanwezig was - stemde tegen. De 5,5 miljoen euro extra komt uit het zogenoemde rekening courant krediet, dat wordt verhoogd van 7,5 miljoen naar 13 miljoen euro. Het is zeg maar een rekening bij de gemeente waarop Wildlands rood mag staan.

Tegelijkertijd stemde de raad in met het voorstel om het dierenpark uitstel van betaling te geven. Het park heeft nog een lening van 64 miljoen euro uitstaan bij de gemeente. Tot en met juni 2021 hoeft hierop niet te worden afgelost, wat Wildlands tot halverwege volgend jaar 1,5 miljoen euro oplevert. Verder wordt de laatste subsidietermijn van bijna 9 ton aan het Atlas Theater naar voren gehaald.

‘Dit kunnen we onmogelijk weigeren’

De maatregelen werden donderdagavond allerminst met een vrolijk gemoed begroet, want de risico’s die de gemeente met Wildlands en het Atlas Theater loopt worden hiermee verder vergroot. Toch was er brede steun voor het voorstel. ,,Dit kunnen we onmogelijk weigeren’’, stelde Aimée van der Ham, fractieleider van Wakker Emmen. Zij wees erop dat Wildlands er niets aan kan doen dat zij zo gedupeerd is door het coronavirus.

PvdA-fractieleider Anita Louwes-Linneman: ,,We kunnen niet anders, het is overmacht.’’ Beide raadsleden gaven aan te verwachten dat Wildlands nog wel vanuit het Rijk gecompenseerd gaat worden. Meerdere partijen wezen erop dat Wildlands na een moeilijke start steeds betere resultaten liet zien en dat de waardering voor het park groeit. ,,En toen stak het coronavirus op’’, aldus VVD-raadslid Johan Scheltens.

‘De molensteen om onze nek gaat steeds zwaarder wegen’

De SP stemde ook voor, al benadrukte fractieleider Wim Moinat wel dat ‘de molensteen om onze nek steeds zwaarder gaat wegen’. De PVV stemde als enige tegen. ,,Emmen moet heel fors bezuinigen en veel ondernemers staat het water tot de lippen’’, aldus fractieleider Edwin Rixtum. ,,Dan kun je niet tegelijkertijd besluiten om een dierenpark nog meer te steunen, hoe belangrijk Wildlands ook voor Emmen is. Wildlands is niet verantwoordelijk voor de coronacrisis, maar het houdt op een gegeven moment wel een keer op.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu