Wildlands moet reorganiseren door coronacrisis: 'We lijden miljoenenverlies en nemen alles onder de loep'

Wildlands. Foto: DvhN

Net als de andere dierentuinen in Nederland, ontkomt ook Wildlands niet aan een reorganisatie. ,,We lijden miljoenenverlies door de coronacrisis’’, zegt woordvoerster Hanneke Wijshake.

Volgens Wijshake bekijkt het Emmer dierenpark de komende tijd kritisch op welke uitgaven verder kan worden bespaard. Ontslagen worden hierbij niet uitgesloten. ,,Maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Pas aan het einde van het jaar weten we hoeveel verlies we precies hebben geleden.’’

De coronacrisis heeft er flink ingehakt. Vanaf half maart was het park twee-en-een-halve maand dicht en ook na heropening gold er een maximumaantal bezoekers van vijfduizend per dag. Het park lijdt hierdoor - samen met het Atlas Theater- dit jaar een verlies van naar schatting 8 miljoen euro, zo becijferde de gemeente Emmen eerder. Zij ziet de dagattractie en het theater als één.

Deze week werd bekend dat de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) 39 miljoen euro krijgt van het rijk. Volgens de NVD ontkomt geen van de aangesloten parken desondanks aan een reorganisatie. Ook Wildlands niet, zo bevestigt Wijshake.

‘We hebben al bezuinigd, maar er moet meer gebeuren’

,,We hebben al bezuinigd, op allerlei vlakken, zoals personele inzet en reclame. Maar er moet meer gebeuren. Het is niet zo dat er een reorganisatieplan ligt, maar we zullen meer besparingen moeten doorvoeren. Het is niet zo dat we met de steun van de NVD nu achterover kunnen leunen’’, aldus Wijshake.

Volgens haar is nog niet bekend hoe het geld van de NVD wordt verdeeld. ,,De situatie wordt per park bekeken. Wij hebben relatief gezien nog een goede zomer gedraaid, dankzij het toerisme in Drenthe. Vier weken lang hebben we bijna elke dag het maximale aantal gasten ontvangen. En ook na de vakantieperiode loopt het goed door. Het is beter gelopen dan we eerst hadden gedacht.’’

Loonsubsidie en lening

Wildlands ontving eerder dit jaar een miljoen euro loonsubsidie vanuit de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook kwam de gemeente Emmen met een extra lening van 5,5 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu