Wilhelmina Ziekenhuis Assen schiet zorgbonus van 1000 euro voor. Scheper Ziekenhuis in Emmen doet dat niet

Personeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt de zorgbonus van 1000 euro netto komende maand uitgekeerd. Het ziekenhuis schiet de bonus voor.

Foto: Marcel Jurian de Jong

Foto: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Dat bevestigt voorzitter van de raad van bestuur Paul van der Wijk van het WZA desgevraagd. ,,We vinden echt dat er een teamprestatie is geleverd en daarom keren wij de bonus zoveel mogelijk in november uit.” Het personeel van het Asser ziekenhuis krijgt de 1000 euro netto bij het salaris op.

Speculeren met geld

Verpleegkundigen, schoonmakers en ander (zorg)personeel van de Treant Zorggroep - met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal - krijgen dit niet. ,,Het gaat om miljoenen euro’s. We gaan niet speculeren met geld dat we niet hebben”, laat woordvoerder Lars Wormgoor van Treant Zorggroep weten.

Wormgoor wijst op de zesduizend Treantmedewerkers. Want naast het personeel in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal heeft Treant ook nog zeventien woon- en zorglocaties. ,,Deze zorgbonus is ook niet door ons bedacht, het is echt een initiatief van het kabinet.” Treant Zorggroep voelt zich dan ook minder geroepen om een bedrag voor te schieten.

Het feit dat het personeel opnieuw voor een grote opgave staat, met de tweede coronagolf, is voor de Asser ziekenhuisbestuurders juist een reden om de portemonnee te trekken. Het WZA volgt daarmee het Martini Ziekenhuis in Groningen en TSN Thuiszorg die vorige week ook al besloten om de zorgbonus voor te schieten.

Eigenlijk moet de bonus worden betaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is bedoeld als dank voor de inzet tijdens de eerste coronagolf. Veel ziekenhuizen en zorginstellingen - WZA en Treant ook - deden een aanvraag voor de bonus, maar de uitbetaling laat op zich wachten.

Eigen middelen

Het kan volgens WZA-bestuurder Van der Wijk mogelijk nog wel een half jaar duren voordat zijn personeel het geld van het ministerie op de rekening heeft staan. Dat vindt Van der Wijk geen recht doen aan de enorme inzet van zijn mensen. Daarbij: minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft een lange lijst op laten stellen met voorwaarden. Niet al het personeel heeft recht op de zorgbonus.

Daarom besloot het WZA-bestuur de duizend euro netto (en belastingvrij) maar eerst uit de eigen middelen te betalen. Alle personeelsleden die tussen 1 maart en 1 september 2020 werkten in het WZA krijgen de duizend euro, uitgezonderd de medewerkers die boven schaal 70 zitten. Dit gaat met name om artsen.

WZA kiest er ook voor om zzp’ers en uitzendkrachten de duizend euro te geven. Daarvoor moeten nog wel enkele zaken worden gecontroleerd. Het ziekenhuis hoopt deze groep voor de kerstdagen - wanneer zij er recht op hebben - uit te kunnen betalen. Van der Wijk: ,,En natuurlijk ook de collega’s van schoonmaak en de beveiliging die een bijdrage hebben geleverd aan de Covidzorg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu