Wilhelmina Ziekenhuis Assen wordt volledig rookvrij vanaf 1 november (en neemt deze maand vast een voorschotje op Stoptober)

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Foto: Jaspar Moulijn

Op het terrein van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen mag vanaf 1 november niet meer worden gerookt. Daarom besteedt het ziekenhuis de komende tijd extra aandacht aan het stoppen met roken.

Zo kunnen rokers die van plan zijn mee te doen aan Stoptober deze maand in het ziekenhuis terecht voor een reeks voorbereidende bijeenkomsten. Hoe pak je stoppen met roken aan, zodat het ook écht gaat lukken? Welke voorbereidingen kun je treffen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken?

Tijdens de informatieavonden - een initiatief van de longpoli van het WZA, samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) - op 7, 10 en 15 september gaan rokers zich opmaken voor 28 dagen niet roken. Deze vinden steeds plaats in het WZA van 19.00 tot 20.30 uur; aanmelden is verplicht en kan via longverpleegkundigen@wza.nl.

‘Iedere dag ontvang je nieuwe tips’

Longverpleegkundige Trix Meints van het WZA zegt dat de kans dat een stoppoging slaagt het grootst is als mensen zich laten begeleiden. ,,Stoptober is een mooie gelegenheid. Het biedt de mogelijkheid om een maand te stoppen met roken waarbij je dagelijks begeleiding ontvangt en iedere dag nieuwe tips. De mensen die nog meer motivatie willen, kunnen zich ook op Facebook aanmelden. Dan kom je direct in contact met duizenden andere mensen die ook de uitdaging aangaan.”

WZA heeft eigen community in app van Stoptober

Wanneer mensen meedoen met de Stoptober, kunnen ze vanaf 3 september de app van Stoptober downloaden. Het WZA maakt in de app een eigen community aan: Longpoli WZA.

,,Iedereen die wil stoppen, kan zich aansluiten bij deze community. Je hoeft geen patiënt of medewerker van het WZA te zijn. Stoppers krijgen steun via de app en ook kan de gebruiker van de app bijhouden hoelang hij al gestopt is en wat dat opgeleverd heeft.”

‘Veel mensen zien op tegen de ontwenningsverschijnselen’

Uit onderzoek blijkt dat meedoen aan Stoptober een gunstig effect heeft op stoppen met roken. Ook samen stoppen kan motiveren. ,,Veel mensen zien op tegen de ontwenningsverschijnselen”, zegt Meints, ,,maar die kunnen best meevallen. Er zijn mensen die achteraf zeggen: ‘als ik had geweten dat het zo gemakkelijk was, was ik eerder gestopt’.”

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu