Windboeren riskeren schadeclaims

Windmolens. FOTO DVHN

Windboeren in het Mondengebied riskeren schadeclaims. Omwonenden kunnen daar aanspraak op maken.

Windboeren in het Mondengebied riskeren schadeclaims. Omwonenden kunnen daar aanspraak op maken.

Brief
Is het niet vanwege financiële schade (waardedaling woning), dan wel omdat hun gezondheid er onder te lijden heeft. Dat is de boodschap die Platform Storm per brief heeft verzonden aan alle 34 windboeren in het gebied die hun grond willen verpanden aan de initiatiefnemers voor plaatsing van windturbines. Voorman Karl Voshaart van de actievoerders dreigt in de brief met ‘grote schadeclaims'.

Schadelijk
Ouderen die kleiner willen wonen, kunnen straks hun huis aan de straatstenen niet kwijt. Louter suggestief is die waardedaling overigens niet. Twee economen stelden een onderzoek in. De uitkomst was dat woningen tussen de 1,4 en 2,3 procent kelderen na plaatsing van windmolens in de omgeving.

Voor schade aan de gezondheid ontbreekt weliswaar tot op heden wetenschappelijke onderbouwing, maar wereldwijd zijn er steeds meer signalen dat het laagfrequente geluid van windmolens schadelijk is voor de gezondheid

Pleidooi
Platform Storm eindigt de brief met een pleidooi om het over een andere boeg te gooien: investeren in een zonnepark in plaats van een windpark. ,,Wat echt duurzaam is en niet de miljoenen aan door u te vergoeden omgevingsschade veroorzaakt, wat uw windplannen nu al doen.''

Landbouwer en windboer Harbert ten Have van Stichting Duurzame Energieproductie Exloërmond wil inhoudelijk niet reageren. ,,Commentaar leveren is niet verstandig.

Nieuws

Meest gelezen

menu