Windmolens dreigen Lofar te nekken

FOTO ARCHIEF DVHN

De komst van vijftig windmolens in de Drentse Veenkoloniën dreigt een miljoenenschade te veroorzaken voor Lofar, de megatelescoop van Astron.

Het centrale antenneveld van Lofar in Exloo zal door het windpark worden verstoord. Dat betekent dat 53 kleinere stations, verspreid in Europa, nauwelijks nog bruikbaar zullen zijn. Dat zegt directeur Marco de Vos van Astron, het sterrenkundig instituut in Dwingeloo. ,,Exloo ligt als een gevoelige kern midden in het web en trekt als een sleepboot al die buitenstations omhoog.’’

Lofar vreest door het windpark opdrachten mis te lopen en ook geen eigen onderzoek meer te kunnen opzetten. De Vos spreekt van een desinvestering. Lofar, waarmee onderzoek naar het heelal wordt verricht, is een kapitaal project van meer dan 100 miljoen euro. Een groot deel daarvan werd door het Rijk gefinancierd. Ook het buitenland investeerde miljoenen. ,,Internationaal lopen we door de windplannen nu al reputatieschade op’’, zegt De Vos. Onder meer vanuit Ierland komen al kritische vragen.

Hinder
Een onderzoek naar zonnevlammen dat Astron samen met buitenlandse partners wil opzetten, dreigt door de windmolens te stranden. Ook noemt de Astron-directeur de relatie met SKA, een gigantisch netwerk van radiotelescopen in Zuid-Afrika en Australië. De reputatieschade vormt een mogelijke bedreiging voor de leidende rol van Nederland in dit SKA-project, dat voortkomt uit het succes van Lofar.

Astron vreesde al langer dat de windmolens problemen zouden veroorzaken, maar kon dit tot voor kort niet hardmaken. Eigen onderzoek naar de invloed van windturbines op een antenneveld in Roodeschool bevestigde de vrees. ,,Zodra de wieken van de windmolens boven de horizon uitsteken, ontstaat er een nadelig effect.’’

De Vos heeft al bij minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) aan de bel getrokken en voert binnenkort een tweede overleg. Het wordt een spannende week voor Lofar en de rest van het Drentse Mondengebied. Vrijdag beslist Kamp over de exacte locatie van de windmolens in het gebied. 

Nieuws

menu