Windmolens: zeggenschap, compensatie of beide?

Windmolens. FOTO DVHN

Waar de Drentse VVD zich neerlegt bij de komst van windmolens en zich richt op compensatie, blijft de SP strijden voor inspraak door burgers.

Dit grote verschil werd duidelijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomsten van de partijen. De socialisten kwamen bij elkaar in Veenhuizen, de liberalen in Zuidlaren.

Lastig onderwerp

De VVD, de grootste fractie in de Drentse Staten, schaart zich achter gedeputeerde Tjisse Stelpstra (CU), die onlangs in deze krant stelde: die windmolens komen er, punt. Volgens hem heeft het geen zin te strijden tegen windmolens, omdat de macht bij minister Henk Kamp in Den Haag ligt. En dus, zo zei Stelpstra, kun je je energie beter steken in het regelen van compensatie, die ertoe doet. Geen fooi.

'Liever eerlijk zijn dan eromheen draaien'

De VVD erkent dat de bouw van windparken in Drenthe een ‘lastig onderwerp' is, maar schaart zich achter de eigen minister Kamp en coalitiegenoot Stelpstra. ,,Hij was eerlijk en dat werd hem niet in dank afgenomen. Liever eerlijk zijn dan eromheen draaien. We kunnen alleen nog praten over de exacte plaats en compenserende maatregelen. Ook al snappen we heel goed dat veel bewoners van het gebied hier allerminst blij mee zijn.''

Inspraak burger voorop

Wim Moinat, fractievoorzitter van de SP, inmiddels de vierde partij in Drenthe, liet een ander geluid horen. Voor hem staat voorop dat burgers inspraak en medezeggenschap krijgen. Hij hekelde de macht van minister Kamp in deze kwestie: ,,Omwonenden moeten op z'n minst worden betrokken bij de besluitvorming.''

En als die molens er dan uiteindelijk toch komen, zijn het burgers die als eerste de vruchten moeten plukken van de windenergie, aldus Moinat. In dat geval pleit hij voor de komst van energiecollectieven in de betrokken gebieden.

Nieuws

Meest gelezen

menu