Windpark leidt tot lagere WOZ-waarde

FOTO ANP

De komst van een windpark leidt tot waardedaling van woningen. Huiseigenaren in Aa en Hunze kunnen dat zwart- op-wit aantonen.

Met dank aan de gemeente. Die kortte bij het bepalen van de WOZ-waarde alle inwoners die binnen een straal van 1 kilometer van één of meer van de vijftig toekomstige windturbines wonen. Op de bijsluiter bij de jaarlijkse aanslag onroerendezaakbelasting (ozb) is onder de noemer ‘aftrek windmolens’ gespecificeerd hoe groot de eventuele waardedaling is.

De percentages variëren van minimaal 2,5 tot 12,5 procent voor wie het dichtst bij een windmolen woont. De afstand van de woning tot de geplande windturbine is bepalend. ,,Wij hebben ons gebaseerd op geldige jurisprudentie en andere gemeentes waar windmolenparken staan’’, legt een woordvoerster van de gemeente Aa en Hunze uit.

De gemeente verzond 650 aanslagen waarop ‘aftrek windmolens’ is toegepast. Wie tussen de 250 en 500 meter woont van een plek waar één van de vijftig windmolens komt te staan, krijgt de hoogste WOZ-korting van 12,5 procent. Die WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke belasting, maar ook voor het eigenwoningforfait bij de belastingaangifte.

,,Ik ben blij dat de gemeente erkent hoe ernstig de situatie is’’, zegt een inwoner die niet met naam in de krant wil. Twee superturbines verrijzen straks op korte afstand van zijn woning in Tweede Dwarsdiep. ,,Eén op 454 meter en één op 520 meter. Het steekt mij dat alle aandacht van actiegroep Platform Storm uitgaat naar het Mondengebied, terwijl de situatie voor mij veel ernstiger is.’’ Vergelijkbare situaties doen zich voor in buurtschappen als Gasselterboerveen en Gasselterboerveenschemond.

Dat de komst van windturbines tot waardedaling van koopwoningen leidt, is overigens niet nieuw. Onderzoek van economen onder 80.000 woningen in nabijheid van een windpark wees uit dat sprake is van een waardedaling. Zij het lang zo ingrijpend niet als de betreffende inwoners van Aa en Hunze het in hun WOZ-waarde zien uitgedrukt. De onderzoekers kwamen uit op percentages tussen 1,4 en 2,3 procent. Alleen de aankondiging dat zo’n park er komt, kan al tot een fikse waardedaling leiden.

Makelaars in deze regio bevestigen dat. ,,We zijn heel wat kopers misgelopen. Alleen het gerucht dat er windmolens komen, schrikt kopers af’’, zegt een makelaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu