Winkeliers laten proef mislukken

Foto: Archief DvhN

De proef om winkels in het Emmer centrum op zaterdag een uur langer open te houden is faliekant mislukt. Een groot aantal middenstanders doet niet mee.

De proef om winkels in het Emmer centrum op zaterdag een uur langer open te houden is faliekant mislukt. Een groot aantal middenstanders doet niet mee.

Weinig zin

,,Op deze manier heeft het weinig zin om hiermee door te gaan. Klanten hebben behoefte aan duidelijkheid, willen weten waar ze aan toe zijn. Als winkels op zaterdag op verschillende tijdstippen sluiten, blijf je wat dit betreft in gebreke. Een centrum waar her en der wat winkels open zijn, biedt klanten ook niet de gewenste sfeer en beleving'', zegt Ton de Sevren Jacquet, centrummanager van de ondernemersvereniging Emmen Vlinderstad.

Profiteren

De proef met ruimere openingstijden op zaterdag begon op zaterdag 7 november. Winkels zouden vanaf die dag op zaterdag niet om vijf uur, maar om zes uur de deuren sluiten. Tijdens een ledenvergadering van Emmen Vlinderstad in mei dit jaar toonden flink wat ondernemers zich hiervan een voorstander. ,,De zaterdag is de beste verkoopdag voor winkeliers. En toch is dat de dag waarop winkels het vroegst dicht gaan. Dat is toch vreemd? Je moet open zijn op de momenten waarop je kunt scoren'', betoogde Ronald van Peer van Jan van Peer Koken, Tafelen & Cadeaus. Ook de horeca zou van zo'n aanpassing kunnen profiteren.

Hij kreeg bijval van onder anderen Albert Eising van Albert Herenmode en Dick Foorthuis van Esprit. Foorthuis stelde net als Van Peer wel als voorwaarde dat een overgrote meerderheid van de winkels hiervoor moet kiezen. ,,Als dit niet gebeurt, dan is dit verwarrend voor consumenten. Als zij tot hun verrassing voor een dichte deur staan, dan is dit anti-reclame. Voor de bewuste winkel, maar ook voor het winkelcentrum als geheel.''

Geen eensgezindheid

De Sevren Jacquet zegt dat veel winkels in de Hoofdstraat, Wilhelminastraat, Derksstraat en het overdekte winkelcentrum De Weiert vasthouden aan de gebruikelijke openingstijden op zaterdag. In de Noorderstraat en in de versstraat van het overdekte winkelcentrum doen juist wel veel winkeliers mee aan de proef. ,,De eensgezindheid die we wel zien bij de koopzondag zien we bij dit initiatief dus niet.''

Volgens de centrummanager hebben winkeliers verschillende argumenten om niet mee te doen. ,,Een deel ziet de meerwaarde er niet van in. Ook het inleveren van eigen vrije tijd speelt een rol.'' Er zijn middenstanders die vinden dat zo'n proef in het voorjaar of in de vroege zomer gedaan had moeten worden. ,,Daar kan ik me eerlijk gezegd wel iets bij voorstellen.'' Afgesproken werd om de proef in februari te evalueren. Gezien de resultaten wordt de evaluatie een maand naar voren geschoven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu