Winst lokale partijen zorgt voor politieke aardverschuiving in Assen: grote kans op een geheel nieuwe wethoudersploeg

De winst van lokale partijen Plop en Assen Centraal veroorzaakt een politieke aardverschuiving in de Drentse hoofdstad. Het zou zomaar kunnen dat Assen straks met een geheel nieuwe wethoudersploeg aan de collegeperiode begint.

De winnaars van de avond in Assen (vlnr.): Bouke Weening (ChristenUnie), Henk Santing (Stadspartij Plop) en Albert Smit (Assen Centraal).

De winnaars van de avond in Assen (vlnr.): Bouke Weening (ChristenUnie), Henk Santing (Stadspartij Plop) en Albert Smit (Assen Centraal). Foto: Marcel Jurian de Jong

Nog nooit gingen zoveel stemmen in Assen naar een lokale partij als tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Het resulteert in 5 zetels voor winnaar Stadspartij Plop en ook 5 voor nieuwkomer Assen Centraal. Samen dus goed voor 10 van de 33 te verdelen stoelen in de raadszaal van de Drentse hoofdstad. Voor het laatst was lokaal zo sterk vertegenwoordigd in 1998. Toen harkte Stadspartij Plop, in die jaren vooral een protestpartij die ambtenarenstad Assen wilde opschudden, 8 zetels binnen.

Bommetje

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's