Winsum wint verkiezing en is volgens ANWB het mooiste dorp van Nederland (en wel hierom)

Winsum: het mooiste dorp van Nederland. Foto: Duncan Wijting

Winsum is het mooiste dorp van Nederland. ‘Een prachtdorp’, vindt de jury. Weten waarom? Deze vijf punten maken het dorp volgens de ANWB tot winnaar.

Vijf dorpen waren in de race. Naast Winsum maakten Hollum (Friesland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland) kans.

 

De verkiezing kwam tot stand op basis van stemmen. De ANWB meldt dat 30.000 Nederlanders een stem uitbrachten. ‘Daaruit rolde een lijst van 50 pareltjes van dorpen én een overduidelijke Top 5 van de allermooiste.’

Een jury kreeg de taak een winnaar te kiezen. En? Waarom is Winsum het mooiste dorp? Door deze vijf punten springt het dorp er volgens de jury uit.

Vijf punten

1. Het Winsumerdiep en het haventje geven sjeu aan het dorp en lijmen de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.

2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.

4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.

5. Winsum heeft liefst 59 Rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten.

‘Heerlijke straatjes om doorheen te dwalen’

De jury noemt Winsum ‘een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing.’

De jury bestaat uit Wim Daniëls (cabaretier/ auteur), Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB route-expert).

De top 5 werd beoordeeld op: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, de aanwezigheid van monumenten, de verhouding bebouwing/groen en het recreatieve aspect.

Huldiging door directeur ANWB

Op donderdag 20 augustus zet ANWB directeur Frits van Bruggen het dorp in het zonnetje tijdens een feestelijk huldiging in Winsum. Hij reikt een bord uit en overhandigt dan het eerste exemplaar van de nieuwe ANWB-uitgave ‘De Allermooiste dorpen van Nederland’, waarin vijftig prachtige dorpen uitvoerig worden beschreven.

De ANWB organiseerde de verkiezing van het ‘Allermooiste dorp’ voor de eerste keer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu