Wist jij dat het vannacht boven de grond 7 graden heeft gevroren? Het weerstation op Groningen Airport Eelde meet zeldzame kou in mei

Foto ter illustratie. Foto: Frans Kanters

Het zijn bijzonder koude nachten voor deze tijd van het jaar. Het weerstation op Groningen Airport Eelde heeft 's nachts -3 graden gemeten en vlak boven de grond was het zelfs -7. Het is zeldzaam dat het nog zo koud is. Eigenlijk tekenen deze dagen in mei het einde van het vorstseizoen.

Al drie nachten op rij is er op meerdere plekken ‘lichte vorst’. ,,Een paar centimeter boven de grond in Eelde was het nog kouder: -7 graden”, vertelt weerman Lennert Eijke van Weerplaza. ,,Pas vanaf -5 graden spreken we van ‘matige vorst’.”

Het is volgens Eijke interessant om te zien dat het nog zo koud is deze meidagen. Meestal komt er een einde aan de vorstnachten tegen IJsheiligen: in de volksweerkunde de periode van 11 tot en met 14 mei. Ook wel het einde van het vorstseizoen. ,,Het komt niet zo vaak voor dat je nog vorst hebt tijdens of na IJsheiligen”, zegt meteoroloog Eijke. ,,Maar nu zitten we er volle bak in.” Een samenloop van omstandigheden is de oorzaak van de nachten met vrieskou.

Koud én droog

Zo wordt al enkele dagen koude lucht aangevoerd, afkomstig uit het noorden. ,,Boven Engeland zit nu een hogedrukgebied en boven Scandinavië een lagedrukgebied. Nederland zit middenin die storing.”

Die aangevoerde lucht is niet alleen koud, maar ook erg droog. Eijke: ,,Hoe minder waterdamp zich in de lucht bevindt, hoe harder het 's avonds afkoelt.” Tenslotte klaart het na zonsondergang op en gaat de wind liggen. ,,Allemaal redenen waardoor die vorst zo stevig is. Door de heldere hemel verliest de aarde al z'n warmte.”

Komende nacht is de kans overigens vrij groot dat het kouderecord weer zal sneuvelen. ,,Het wordt mogelijk nóg een fractie kouder. We verwachten een minimumtemperatuur tussen de -3 en -4 graden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu