Witteveen gaat door met noaberkracht. Gemeente trekt bijna een ton uit zodat inwoners van het dorp elkaar nóg vaker en beter kunnen helpen

Buren die er samen voor zorgen dat iedereen – oud en jong – zich in eigen dorp op zijn plek voelt én zingeving ervaart. Dat is het doel van de Witteveners. Met 30.000 euro gemeentesubsidie tot 2023 organiseren zij extra activiteiten en voorzieningen voor elkaar.

Liesbeth Langen (links) en Roos Glastra (rechts) van dorpsbelang Witteveen hebben een geit vast. Die geit is het symbool van Witteveen, omdat de eerste vijftig huishoudens er in 1926 zo'n dier kregen om zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Liesbeth Langen (links) en Roos Glastra (rechts) van dorpsbelang Witteveen hebben een geit vast. Die geit is het symbool van Witteveen, omdat de eerste vijftig huishoudens er in 1926 zo'n dier kregen om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Foto: Jan Anninga

Extra vaak bijkletsen met een dampend bakkie koffie in de huiskamer van het dorpshuis. Een pan vol spaghetti delen met je oude buurman. Als 12-jarige je gevoelens delen met een maatje omdat je in de spannende tijd zit waarin je van de vertrouwde basisschool naar de vreemde middelbare gaat.

Het zijn enkele voorbeelden van activiteiten die inwoners van Witteveen te wachten staan. Daarvoor stelt de gemeente Midden-Drenthe drie jaar op rij 30.000 euro beschikbaar. Nog niet alles is helemaal dichtgetimmerd; de komende tijd moeten bewoners er samen over praten en nadenken.

Roerigheid in coronatijd

Het draait allemaal om het woord 'samen'. Dat woord – het kreeg in het afgelopen anderhalf jaar opeens zo’n extra lading – is in Witteveen al sinds 2010 een ingeburgerd begrip. Met een eigen term weliswaar: de alom geroemde naoberkracht . Dat betekent: als buren actief naar elkaar omzien. Dat gaan de dorpelingen nu, na coronatijd, intensiever oppakken.

Hoewel frivole roerigheid in coronatijd even niet mogelijk was, konden de vrijwilligers in het dorp juíst in die tijd laten zien hoe handig het is dat iedereen elkaar goed kent. Mensen die uit het ziekenhuis kwamen, werden via naoberkracht geholpen aan een papegaai om het bed uit te komen, kregen veertien dagen lang een prakje gekookt of kregen een tas vol boodschappen tijdens een koffiebezoekje thuisbezorgd.

Erkenning

Dat daar nu gemeentegeld voor is, voelt als een overwinning, vertelt Liesbeth Langen, voorzitter van Dorpsbelang Witteveen. ,,Het is erkenning vanuit de gemeente voor wat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Het werkt en we kunnen ermee doorgaan.” Volgens Langen zorgt de aanpak in het dorp ervoor dat mensen langer thuis kunnen wonen, minder vereenzamen en niet zo gauw in allerlei zorgregelingen vallen. Zo probeert het dorp om te gaan met ontgroening en vergrijzing. Met die aanpak kreeg het dorp al meermaals landelijke en internationale aandacht.

Een duo van twee dorpsbewoners geeft concreet vorm aan naoberkracht . Zij bezoeken en ondersteunen alle dorpsgenoten tegen een kleine vergoeding. Die geldstroom vanuit het Fonds NutsOhra en Oranje Fonds hield op, maar wordt nu opgevangen vanuit de gemeente Midden-Drenthe.

Het koppel, Josina Wielink en Renda Löhr, bracht in voorgaande jaren de kwaliteiten van álle bewoners in beeld. Die opgeschreven vaardigheden stopten zij knus bijeen in een bak met 550 kaartjes. Kwam een oudere bewoner er digitaal even niet uit in de afgelopen anderhalf jaar? Geen nood, in de bak zat wel een whizzkid die toevallig genoeg kaas heeft gegeten van Skype, tablets en camera-instellingen.

Nieuwe activiteiten

De plannen voor het dorp komen niet uit de lucht vallen. Twee jaar geleden werden alle wensen van bewoners geïnventariseerd. Daaruit bleek dat ze graag willen dat naoberkracht doorgaat en er veel onderling contact is. Ook is er behoefte aan samen eten en moeten er dorpsinitiatieven komen, die ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen en jeugd minder snel officiële hulp in hoeven te schakelen. Een oudere die minder snel naar de dagbesteding gaat of een kwetsbare jongere die wordt geholpen in de overgang naar de middelbare school.

De plannen zijn nog niet helemaal concreet. Maar volgens Roos Glastra, ook van Dorpsbelang, blinkt Witteveen erin uit om van alles te ontwikkelen. ,,Wij weten niet waar we over drie jaar eindigen, maar weten wel waar behoefte aan is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu