Witteveen verbaasd over kappen 38 eiken. Gemeente Midden-Drenthe: ‘We dunnen alleen maar uit’

Foto: Archief DvhN

De gemeente Midden-Drenthe kapt deze week tientallen eiken even buiten Witteveen. Niet iedereen in het dorp heeft daar begrip voor.

‘Er worden monumentale eiken gekapt. Nooit een vergunningaanvraag gezien. Niet zo fraai. Stilleggen die kap’, klonk het al op Twitter.

Het gaat om bomen langs het zuidelijk deel van de Meester J.B. Kanweg, van Witteveen naar Nieuw-Balinge. Woordvoerder Miriam Fokkema van de gemeente Midden-Drenthe bevestigt de bomenkap. ,,Het klopt ook dat het om eiken gaat. Maar het zijn geen monumentale bomen, hoor!”

Ze legt uit dat de eiken worden gedund: ,,Om en om worden bomen weggehaald. Ze zijn in het verleden bewust vrij dicht op elkaar geplant, met als doel om snel een volle rij te krijgen.” Die is nu bereikt, sterker: de eiken zijn inmiddels zo fors geworden dat ze elkaar te weinig ruimte meer bieden. Vandaar de uitdunning.

Achterblijvende bomen kunnen uitgroeien

Fokkema: ,,De bomen die we laten staan, krijgen nu de gelegenheid volledig uit te groeien en bijvoorbeeld een mooie kruin te krijgen. In totaal worden er 38 eiken uitgehaald. Dat zijn er zes meer dan eerst de bedoeling was. Die zes, dat zijn bomen die we wilden laten staan maar daar bij nader inzien te slecht voor bleken te zijn. Ze worden vervangen door zes nieuwe lindes.”

Dat er voor deze zes bomen geen eiken terug komen, heeft alles te maken met de oprukkende eikenprocessierups. Een van de oorzaken van de plaag is dat deze diertjes zich in Drenthe makkelijk kunnen verspreiden doordat in het verleden rijen met uitsluitend eikenbomen zijn geplant.

Fokkema: ,,Wij zijn als gemeente voorzichtig geworden met het aanbrengen van nieuwe eiken. Vandaar deze zes lindebomen.”

Inwoners niet op de hoogte gesteld

Omdat dit gedeelte van de Meester J.B. Kanweg in het buitengebied van Midden-Drenthe ligt, heeft de gemeente volgens de woordvoerder geen omgevingsvergunning aangevraagd en gepubliceerd. ,,In zo’n geval hoeft er normaliter alleen een melding naar de provincie te gaan. Maar zelfs dat was nu niet nodig omdat het alleen om uitdunning gaat, al is er over de werkzaamheden wel contact geweest met de provincie.”

Inwoners zijn tevoren door gemeente noch provincie op de hoogte gesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu