Laat de wolf zich als mak schaap zijn eetgewoontes afleren? Onderzoeker zegt van wel, deskundige zegt: Onzin!

Wolven moeten worden opgevoed. Met een alarm, stroomschok of ziekmakend vlees leren de dieren het wel af om schapen te doden. Dikke onzin, zegt wolvendeskundige Glenn Lelieveld.

Wolf.

Wolf. Foto: shutterstock

(Gedrags)bioloog Diederik van Liere ziet niets in het plaatsen van kilometerslange hekken, zoals in Friesland, om wolven bij het vee weg te houden. Het probleem, dat een wolf een schaap pakt zodra hij de kans krijgt, blijft in zijn ogen op die manier bestaan. Onderzoek, dat hij samen met buitenlandse collega’s uitvoerde, toont volgens hem aan dat er een effectievere manier is: de wolf (her)opvoeden.

Waarom de ene wolf wel een schaap pakt en de ander niet, laat zich volgens Van Liere eenvoudig verklaren: ,,Dat leren ze van hun ouders. Als het ouderpaar geen schapen doodt, zal de jonge migrerende wolf dat ook niet doen. Er zijn gebieden in Europa waar wolven en schapen naast elkaar leven. Omgekeerd geldt ook: als de ouders wél schapen doden, doet de nieuwe generatie dat ook.’’

Niet iedereen staat te juichen

Op zoek naar een eigen territorium zwermen de jonge dieren uit en komen vanuit Duitsland ook in Drenthe, Groningen en Friesland terecht. En dan staat niet iedereen te juichen.

Natuurbeheerders zien de wolf als een ‘interessante ontwikkeling’, maar veehouders zijn beducht voor het roofdier. Uit cijfers van BIJ12, de organisatie die namens de provincie de wolvenschade onderzoekt en de schade vergoedt, blijkt dat de afgelopen jaren tientallen schapen in het Noorden ten prooi vielen aan wolven. In Drenthe kunnen schapenhouders subsidie krijgen voor het plaatsen van wolfwerende rasters rond hun weilanden. Friese veehouders willen daar niet op wachten en zijn bezig met het plaatsen van een hoog hekwerk op de grens met Drenthe.

,,Wij moeten deze problemen op een diervriendelijke manier oplossen’’, vindt Van Liere. Hij bedacht drie methodes om wolven (en dus ook hun nageslacht) op te voeden.

Alarm: In de kudde krijgen twee schapen een sensor om de nek, die aan de hand van hartslag en beweging de mate van onrust meet in de kudde. Een soort stressmeter, die bij onraad een alarm laat afgaan. Dat kan met licht- of geluidssignalen.

Stroomschok: de schapen krijgen een halsband om, die een schok afgeeft wanneer de wolf het dier in de nek of bij de keel grijpt. De kraag is volgens Van Liere zo geconstrueerd, dat het schaap er zelf geen last van heeft.

Ziekmakend: een kadaver van een schaap wordt geïnjecteerd met een ziekmakend maar verder onschadelijk middel. De wolf eet ervan, wordt ziek en is zodoende genezen van het eten van schapenvlees.

‘Dit soort bevindingen leidt af van de echte oplossingen’

Glenn Lelieveld, wolvendeskundige van de Zoogdierenvereniging en coördinator van het Wolvenmeldpunt, kent het verhaal van Van Liere en doet het af als ‘dikke onzin’. ,,Er zijn veel voorbeelden van schapen die totaal niet schrikken van een wolf, maar wel volledig in de stress schieten als een tak uit de boom valt. Dan werkt zo’n alarm dus niet.’’

De stroomschok zou kunnen werken als alle schapen zo’n halsband krijgen. ,,Maar wat je dan krijgt, is dat je de wolf de effectieve keelbeet afleert en dat hij een schaap bijvoorbeeld bij de poten grijpt. Dan sterft zo’n dier een langzame en dus pijnlijke dood. En een kadaver met gif slaat helemaal nergens op, want een wolf eet geen aas.’’

Lelieveld vindt dat bevindingen, zoals deze, alleen maar afleiden van goede oplossingen. ,,De beste en voordeligste methode is en blijft een wolfwerend raster om het weiland en een fatsoenlijke hond bij de kudde, die de wolf verjaagt. Voor elk type schapenhouder, groot of klein, zijn goede oplossingen. De wolf is nu eenmaal in Nederland. Dat is een gegeven. Daarom moeten we ophouden met het wijzen naar de wolf als boosdoener en zelf in actie komen. Wij willen schapenhouders daarbij helpen. Als blijkt dat de politiek niets of te weinig doet, dan gaan we samen naar de provincie of Den Haag voor een oplossing voor de financiële gevolgen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu