Wolvenpaar mét welpjes in Midden-Drenthe roept weinig reactie op. Schapenboeren worden zaterdag bijgepraat

Een wolvenroedel.

Een wolvenroedel. FOTO SHUTTERSTOCK

De provincie Drenthe nodigt schapenboeren zaterdag uit om in gesprek te gaan over het wolvenpaar dat zich recent in de gemeente Midden-Drenthe heeft gevestigd. De verwachting is dat dit paartje jongen heeft.

Het gaat om de wolvin GW3011f en wolf GW2864m, die sinds de zomer van 2022 in het gebied actief zijn. Het vrouwtje komt uit Duitsland, uit een roedel in Niedersaksen. Van het mannetje is de herkomst onbekend. De wolven zijn ook meermaals op camera vastgelegd in Midden-Drenthe.

,,Omdat het paartje er nu een tijd zit, is het onze verwachting dat er jongen zijn. Dat moet nog blijken uit waarnemingen”, vertelt provinciewoordvoerder Marike Vreeker. Tussen maart en mei worden wolvenwelpjes geboren.

Volgens de provincie Drenthe leven door de komst van het nieuwe wolvenpaar veel praktische vragen onder boeren. Onder meer over subsidies voor wolfwerende rasters en (andere) aanpassingen in het schapen- of geitenbedrijf. Toch is tot dusver niet zoveel interesse getoond voor de bijeenkomst van zaterdag 27 mei, laat Vreeker weten. ,,We hebben een uitnodiging verstuurd, er zijn niet veel reacties op gekomen.”

Voorbeeldhekken

Provinciaal wolvenconsulent Jaap Mekel geeft de boeren komende zaterdag uitleg. „Er zullen een paar voorbeeldhekken staan. We gaan praten over de wolf en hoe daarmee samen te leven.” De sessie vindt plaats bij een veehouder in de gemeente Midden-Drenthe.

Hoe de komst van het nieuwe wolvenpaar leeft in Drenthe, is nog niet duidelijk. „We hopen dat zaterdag ook een beetje op te halen. Daar heb ik nog niet een heel nauwkeurig beeld van. Ik weet niet hoe breed bekend het is dat er een paartje zit dat waarschijnlijk jongen heeft.”

‘Iets rustiger’

Mekel merkt dat het minder druk aan het worden is. „Toen de subsidie voor wolfwerende rasters op 1 april openging voor andere diersoorten dan schapen en geiten, had ik het even extreem druk. Nu is het veel rustiger.”

Aanmelden voor deze gratis praktijksessie kan per mail: wolvencommissie@drenthe.nl .