Wonen in Emmen, in het voormalige pand van de grootse kruidenier van Nederland

In Emmen is het voormalige pand van grootgrutter De Gruyter bij de tijd gebracht. Binnenkort wonen er mensen, voor het eerst sinds 1934

Het pand toen De Gruyter er nog een kruidenierszaak had.

Het pand toen De Gruyter er nog een kruidenierszaak had. Foto: Archief DvHN

Opgaan, blinken en verzinken. Dat is in het kort het verhaal van het Brabantse familiebedrijf De Gruyter. Vijftig jaar lang was het concern de grootste kruidenier van Nederland. In de jaren zestig waren er meer dan 550 winkels. Gevestigd in karakteristieke panden, met een opvallend luxe inrichting.

Doordat het concern de omslag naar de moderne supermarkt miste, ging de grootgrutter in de jaren zeventig roemloos ten onder. Veel van de oude De Gruyter-panden staan nog rechtovereind, onder meer die in de Hoofdstraat in Emmen.

Daar keert de grandeur van vroeger een beetje terug. Het gebouw is de afgelopen maanden verbouwd. Veel is nieuw, maar de karakteristieke delen zoals het glas in lood op de eerste etage zijn behouden gebleven. De pui op de begane grond is vervangen voor eentje in oude stijl. Met glas in lood, want dat zat daar vroeger ook.

Ook letters De Gruyter weer op de gevel

,,Binnenkort komen ook de letters De Gruyter weer op de gevel te staan. Want dat is toch de naam waar dit pand het meest mee verbonden is’’, zegt Ninet van de Worp uit Zwolle. Ze heeft gelijk. Ter illustratie: T.P. Wiltschut, de huisarchitect van De Gruyter, maakte het ontwerp.


Ninet van de Worp en haar man Erik Jan zijn sinds vorig jaar de eigenaren van het in 1934 gebouwde pand. Daarvoor was het jarenlang in bezit van Henk Lenters. ,,Mijn vader’’, zegt Ninet. ,,Hij kocht het nadat De Gruyter was vertrokken en begon er samen met mijn moeder en ondernemer Boerland de modezaak B & L.’’

Dat duurde een jaar of vijf. ,,Daarna ging hij het pand verhuren. Eerst aan een Chinees restaurant, daarna aan schoenenzaak Ollies en vervolgens aan kledingzaak Lisaaz.’’ Medio vorig jaar kwam het pand leeg te staan. ,,Lisaaz stopte ermee.” En de bovenverdieping dan? „Die diende in al die jaren als opslagruimte.’’

Twee appartementen, elk met twee slaapkamers en een terras

De bovenruimte als opslagruimte, dat gaat veranderen. Op de bovenverdieping zijn twee appartementen gebouwd, die binnenkort in de verhuur gaan. ,,Appartementen van een kleine 90 vierkante meter, met twee slaapkamers en een dakterras’’, zegt Erik Jan van de Worp.


Om de eerste etage geschikt te maken voor bewoning, moest er veel gebeuren. Het glas in lood is gebleven, maar het ondoorzichtige glas daaronder is vervangen door transparant glas in nieuw kozijnen. Het appartement aan de voorkant heeft een entresol gekregen, een inpandige extra verdieping. Aan de achterkant is een stuk bij gekomen voor het tweede appartement.

Architect Hendrik Klinkhamer uit Emmen en aannemer Reint Tammes uit Erm werden ingeschakeld om de klus te klaren. Beiden hebben affiniteit en ervaring met het aanpassen van panden met historie. ,,Hendrik kenden wij al, hij heeft ons huis in Zwolle ook ontworpen’’, zegt Erik Jan van de Worp.

‘Glas in lood vanaf de straat beter te zien’

Alles gebeurde in nauw overleg met de gemeente Emmen, die volgens de architect steeds meer oog krijgt voor de waarde van historisch erfgoed. Volgens Klinkhamer heeft het pand door de verbouwing meerwaarde gekregen, ook voor mensen die er langslopen. ,,Doordat er op de bovenverdieping nu veel meer daglicht binnenkomt, is het glas in lood aan de voorkant ook vanaf de straat veel beter te zien.’’

Het winkelpand op de eerste etage is al wel weer in gebruik. Sinds begin april is Hommie van der Aa daar gevestigd, met zijn tattooshop Fine Line Tattoo. De Emmenaar was eerder met zijn zaak te vinden in de Kolhoopstraat.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu