Woningbouw Aa en Hunze te traag: 'Stel ons niet langer teleur'

De gemeente Aa en Hunze sprak gisteren over woningbouwplannen. Een bomvolle raadszaal, met opvallend veel jongeren, zond woensdagavond één heel duidelijk signaal uit. Dít vinden wij belangrijk. De teneur: het moet sneller.

Bouwen, bouwen, bouwen, dat is volgens veel politici de enige remedie voor de woningnood.

Bouwen, bouwen, bouwen, dat is volgens veel politici de enige remedie voor de woningnood. Foto: Anton Kappers

Zes insprekers namens de dorpen Eext, Eexterveen, Gieterveen en Gasselternijveen deden hun zegje over de woningnood in hun dorpen. De boodschap keer op keer: we hebben behoefte aan seniorenwoningen en starterswoningen én daarvoor zijn er lokaal concrete plannen. Maar de gemeente is traag, wil niks of laat plannen in de bureaula liggen. Roel Heuker (Dorpsbelangen Eext): „Het ontbreekt aan communicatie met de gemeente.”

Na iedere inspreekronde klonk een daverend applaus van de publieke tribune. Volgens inspreker Jan Roelof Vos, van Dorpsbelangen Eexterveen, zijn er zestien jongeren die de wens hebben geuit om in Eexterveen te blijven wonen of terug te komen. De bouw van acht geplande starterswoningen in Eexterveen komt maar niet van de grond, omdat de gemeente niet opschiet, aldus Vos. „We kunnen onze jongeren geen enkele toezegging doen.”

Ambitie: 400 woningen

Twee jongeren uit Eexterveen versterkten Vos’ woorden. De 25-jarige Sharee Venema: „Een mooi moment na het studeren: je eerste baan. Onder de vleugels van ouders vandaan, het liefst zou je op eigen benen willen staan. Ze zoektocht naar een woning kan eindelijk beginnen. Het toekomstbeeld spat al snel uiteen na een hypotheekgesprek met een financieel adviseur. Het is bij lange na niet genoeg. Op de huidige woningmarkt doet de starter gewoon niet meer mee.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's