Woningen aardgasvrij maken schiet niet op. Alles valt tegen in de proefwijken en pas 206 huizen zijn echt van het gas af

Straten rondom de Beek in Assen moeten van het gas af. De buurtbewoners moeten het nog zien gebeuren. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ruim twee jaar geleden begonnen de eerste experimenten met het aardgasvrij maken van woningen in Nederland. Dit is in ons land hard nodig om de klimaatdoelen te halen. Maar in die tijd zijn pas in vier van de eerste 27 proefwijken en -dorpen opgeteld 206 huizen van het gas afgesloten.

Dit blijkt uit een inventarisatie van De Volkskrant . In een heel aantal proefwijken en -dorpen waar ze experimenteren met het aardgasvrij maken van woningen is nog geen enkele gasmeter verwijderd. Deze proeftuinen startten in 2018 om erachter te komen wat er allemaal nodig was om heel Nederland uiteindelijk van het gas af te krijgen. In 2030 moeten 1,5 miljoen huizen aardgasvrij zijn gemaakt, in 2050 alle 8 miljoen gebouwen.

De eerste stap is om 50 duizend woningen in 2027 van het gas af te sluiten. Dat komt neer op zo’n 5 duizend huizen per jaar. De regering trok er 435 miljoen euro subsidie voor uit. Maar we zijn er nog lang niet: binnen het hele project zijn tot nu toe slechts 206 woningen aardgasvrij gemaakt.

Ver weg

Sommige gemeenten liggen tot twee jaar achter op schema. Alleen al het in kaart brengen van technisch haalbare en voor huiseigenaren betaalbare alternatieven blijkt veel meer tijd te kosten dan gedacht. ‘Wij zijn een vrij kleine gemeente en we merkten dat we niet altijd alle expertise en ervaring in huis hadden hiervoor’, aldus de gemeente Assen.

Met name in de wijken waar een warmtenet het alternatief moet worden voor een cv-ketel gaat het moeizaam. Zo’n collectieve oplossing levert in theorie veel op, maar de krant schrijft dat in Loppersum - waar ze genoeg grieven hebben vanwege de gaswinning - een biomassa-installatie en een windmolen al door inwoners werden afgewezen als nieuwe bronnen van energie.

Meer subsidie

In 2020 kregen nog eens 19 proeftuinen 100 miljoen euro en dit jaar volgt een derde lichting. Het nieuwe streven daarvoor is niet ‘van het gas af’, maar beter isoleren en zoeken naar andere besparende maatregelen. Voor veel huizen lijkt dat voorlopig een reëler streven. Want zelfs in sommige proeftuinen rijst de vraag: maken we het middel (aardgasvrij) niet belangrijker dan het doel (CO2-uitstoot verminderen)?

Nieuws

Meest gelezen

menu