Woongroep in Diever dreigt subsidie voor windmolen mis te lopen, gemeente Westerveld wil helpen

Windmolens met houten wieken, hier bij een boerderij tussen Warffum en Onderdendam. Foto: Archief DvhN

Om volledig energieneutraal te worden, wil woongroep Zandroos in Diever een kleine windmolen plaatsen. Nieuwe subsidieregels dreigen evenwel roet in het eten te gooien. De gemeente Westerveld biedt nu de helpende hand.

Zandroos, vorig jaar zomer neergestreken in de wijk Kalterbroeken, maakt al gebruik van 264 zonnepanelen en een aantal warmtepompen. ,,We dachten dat dit voldoende zou zijn om energieneutraal te leven. Maar dat is helaas niet zo”, legt voorzitter Akke Overzet van de woongroep uit.

Molen op erf in Wapse

Zandroos heeft nu het oog laten vallen op een windmolen met een ashoogte van een bescheiden 15 meter. Volgens gemaakte berekeningen levert de molen voldoende schone stroom om alsnog energieneutraal te worden. Hij hoeft niet bij Zandroos zelf te worden gebouwd, een maatschap even buiten Wapse bood haar erf al aan om de molen een plek te geven.

Aankoop en plaatsing komen Zandroos op een investering van 62.000 euro te staan. De woongroep wil aandelen uitgeven maar komt dan nog steeds 44.500 euro te kort.

De Postcoderoosregeling (PCR), een landelijke subsidiepot, moest soelaas bieden. Maar per 1 januari verdwijnt de PCR. Er komen nieuwe subsidieregels. Overzet: ,,Alleen voor hele grote windmolens, met een ashoogte van zo’n 100 meter, komt dan nog geld beschikbaar, niet voor kleine zoals die van ons. En vóór die tijd lukt het gewoon niet om onze vergunning rond te krijgen.”

Wethouder roept hulp hogerhand in

Zandroos ging in gesprek met wethouder Henk Doeven. Die besefte dat meer initiatieven, en niet alleen in zijn gemeente, door de veranderende subsidievoorwaarden spaak dreigen te lopen. Hij kaartte het aan bij de VDG, de Vereniging Drentse Gemeenten. Die besloot op haar beurt de hulp in te roepen van de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Doeven zelf: ,,Op die manier proberen we voor elkaar te krijgen dat er geld beschikbaar blijft voor dit soort kleinschaliger windenergieprojecten. Ook boeren die een molen van niet hoger dan 15 meter willen plaatsen, lopen na 1 januari tegen het probleem op. Het zou heel jammer zijn als er voor de kleinere molens straks geen subsidie meer is.”

Hij hoopt dat de VNG snel actie onderneemt richting minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Ook nieuw bestemmingsplan

De wethouder wil daarnaast in een nieuw bestemmingsplan Buitengebied nadrukkelijk rekening houden met dergelijke initiatieven.

Zandroos telt 22 huishoudens. Het zijn meest alleenstaanden, maar er zijn ook enkele stellen onder. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze rond de 67 jaar oud zijn en spiritualiteit belangrijk vinden. Ook leven ze graag zo duurzaam mogelijk.

De woongroep liet in Diever een bijzonder vormgegeven appartementencomplex bouwen. Het is goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg tussen Diever en Wapse en valt op door onder meer de gebogen vorm en het royale gebruik van hout.

Wieken zijn van hout

De windmolen waar Overzet en consorten hun zinnen op hebben gezet, is met dezelfde zorg uitgekozen. ,,Alle gebruikte materiaal is recyclebaar”, vertelt Overzet. ,,De wieken zijn van hout. Dat heeft een dusdanige kleur dat vogels er niet of nauwelijks tegenaan vliegen. Je ziet deze molens hier en daar al bij boerderijen in Groningen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu