Woonvorm voor mensen met dementie naast Oosterkerk in Hoogeveen (bijgebouwen kerk worden gesloopt)

Impressie van de nieuwbouw bij de Oosterkerk in Hoogeveen Afbeelding: B+O Architecten

De Oosterkerk in Hoogeveen wil de bijgebouwen slopen om ruimte te maken voor de nieuwbouw van een kleinschalige woonvoorziening voor 21 mensen met dementie.

De kerk aan de Leeuweriklaan in de wijk Wolfsbos werd in 1971 gebouwd. Vijftig jaar later zijn een slinkend ledental en verminderde inkomsten reden voor het kerkbestuur om de Oosterkerk een nieuwe invulling te geven.

Het bestuur wil het hoofdgebouw handhaven. Door de bijgebouwen te slopen ontstaat aan de zuidzijde van het perceel ruimte. Het kerkbestuur heeft op deze plek plannen voor de nieuwbouw van een ‘gastenhuis’. Het gaat om een relatief nieuwe, kleinschalige zorgformule voor mensen met dementie die een Wet Langdurige Zorg-indicatie (WLZ) hebben.

Zorg(echt)paar

De bewoners wonen dan dichtbij hun familie. De organisatie biedt een geleidelijke overgang van thuis wonen naar wonen in het gastenhuis, dat wordt geleid door een zorg(echt)paar. Zij zijn verantwoordelijk voor het runnen van de vestiging en werken samen met mantelzorgers, plaatselijke zorgaanbieders en middenstanders.

Voor de nieuwbouw aan de Leeuweriklaan heeft B+O Architecten een model ontwikkeld. Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen staan positief tegenover de ontwikkeling.

Werkgelegenheid

Het gastenhuis krijgt 19 appartementen voor mensen met dementie en een logeerkamer. Elk appartement heeft een eigen badkamer en een pantry (zonder kookvoorziening). Op de begane grond zijn er diverse gemeenschappelijke ruimten zoals een woon- en eetkamer. Het gastenhuis creëert werkgelegenheid voor 20 tot 25 werknemers. Ook is de locatie een leerbedrijf voor studenten.

Om de nieuwbouw van het kleinschalige woon-zorggebouw mogelijk te maken moet een bestemmingsplanprocedure worden doorlopen, die medio juni start.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu