Wordt vader verdronken peuter Sven veroordeeld of vrijgesproken?

Vader Paul den B. voor de rechtbank in Assen. Illustratie: Janneke de Jonge

De rechtbank in Assen doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de vader van de verdronken peuter Sven (3). Vader Paul den B. (40) uit Utrecht wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn kind. Tegen hem is zeven jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens de officier van justitie heeft Den B. bewust het risico genomen dat zijn zoontje in het water zou vallen door hem op 18 december 2019 in het donker mee te nemen naar het Noord-Willemskanaal bij Ubbena. De verdachte heeft verklaard dat er sprake was van een noodlottig ongeval waarbij zijn zoontje is uitgegleden en te water is geraakt.

Maar de officier stelde twee weken geleden voor de rechtbank dat de man voor en na het te water raken van zijn zoon gedrag vertoonde dat moeilijk valt te rijmen met zijn verklaring achteraf. Agenten zien op de avond van het drama in politiesystemen dat er meerdere (zorg)meldingen zijn over Den B. De meldingen gaan over stalking en huiselijke twisten.

Moeder heeft alarm geslagen

Ook blijkt dat de moeder van Sven de politie in haar woonplaats Utrecht heeft gealarmeerd omdat haar ex-man hun zoon die dag niet om 17:00 uur heeft teruggebracht, zoals was afgesproken. Getuigen verklaren achteraf dat zij de auto van Den B. rondom dat tijdstip hebben zien staan bij het kanaal.

De vader heeft verklaard dat hij heeft geprobeerd om zijn zoontje redden, maar dat hij het kind niet zag in het donker. Zijn advocaat vindt dat hij moet worden vrijgesproken van doodslag. De uitspraak van de rechtbank is dinsdagmiddag rond een uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu