Bij een worsteling met een winkeldief is een bedrijfsleider van supermarkt Plus in Rolde zo hard in zijn vinger gebeten dat een lap vel los hing. De verdachte (33) uit Assen verklaarde woensdag bij de politierechter dat de beet een paniekreactie was.

Supermarkt Plus in Rolde.

Supermarkt Plus in Rolde.

De man had tien worsten gestolen toen hij werd tegengehouden door de supermarktmedewerker. ,,Hij vroeg of ik wat meegenomen had. Ik wilde weglopen. We kwamen op de grond terecht. Ik kon bijna niet meer ademen. Ik wilde loskomen. Toen heb ik in paniek in zijn vinger gebeten.”

Het incident gebeurde 12 juni van dit jaar. De verdachte had de worsten gestolen om ze te kunnen verkopen voor drugs. Hij is al heel lang verslaafd aan heroïne en cocaïne en ook al vaak veroordeeld voor diefstallen.

Hiv-test ondergaan

De medewerker van de supermarkt moest aan zijn verwonding behandeld worden en daarnaast ook een coronatest en hiv-test ondergaan. Op de uitslag van die laatste test moest hij zes weken wachten. De man heeft volgens de officier van justitie behoorlijk in angst en onzekerheid gezeten.

De Assenaar was een paar weken eerder ook op winkeldiefstallen betrapt. Bij de Albert Heijn XL en Poiesz Supermarkten in Assen nam hij op 26 mei en 8 juni tien tubes tandpasta en twaalf pakken vlees mee. De verdachte gaf de diefstallen toe en toonde zich schuldbewust. Uit een reclasseringsrapport blijkt dat sinds hij deze zomer uit voorarrest kwam een positieve ontwikkeling doormaakt. De man is serieus bezig met afkicken en gaat een opleiding volgen.

Werkstraf

Volgens de officier van justitie is de verdachte een andere houding aan gaan nemen. ,,Het is de eerste keer dat hij er volledig voor gaat om zijn leven te beteren. Verslaving is heel moeilijk om van af te komen. Volhouden is niet makkelijk. Ik hoop dat het hem gaat lukken.” Tegen de man is een werkstraf van 80 uur en zes weken cel voorwaardelijk geëist. De officier vindt dat de supermarkteigenaar recht heeft op bijna 700 euro schadevergoeding. Op vragen van de rechter zei de man dat hij bereid is om die te betalen.

,,Het komt allemaal door de drugs. Ik heb er heel veel spijt van en ben er niet trots op. Ik wil dit niet weer laten gebeuren”, zei hij. De politierechter heeft de strafeis van de officier overgenomen. ,,Voor het slachtoffer is het heel vervelend dat hem dit is overkomen. Ik ben ook blij om te horen dat de verdachte de schadevergoeding wil betalen. Ik vind ook dat het positieve reclasseringsrapport beloond moet worden. Ik vind het prachtig om te horen dat hij meewerkt aan de hulpverlening. De samenleving is erbij gebaat om hem hierbij te ondersteunen.”Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu