Yde-De Punt: een klein dorp met een groot feest

Jeroen Wekema en Henny Hindriks in de buurt met het thema Amsterdam. Foto Harry Tielman

Formule 1 races in miniatuurformaat, een optocht met praalwagens en fraai versierde wijken. Yde viert het traditionele Schoolfeest.

Eens in de vijf jaar vindt het evenement plaats in het 900 inwoners tellende dorp. Het heet schoolfeest, omdat de traditie 125 jaar geleden op een school begon. Nog steeds speelt obs De Duinstee een belangrijke rol in het programma.

Op fiets door Drenthe

Wie door Yde fietst, ziet dat het hele dorp in touw is met het feest . Negen wijken en buurten zijn elk in een zelf gekozen thema versierd. Een van de buurten heeft het thema Amsterdam en daar staan zelfs heuse Amsterdammertjes. ‘Op fiets door Drenthe’ is een ander thema en dit belooft ook een reis door de tijd te worden, van de Oudheid tot aan de TT-races.

Zaterdag is de jurering, een evenement dat de hele dag in beslag neemt.

Mooier dan Rodermarktparade?

,,We zijn er trots op dat we in ons dorp zoveel mensen voor het Schoolfeest op de been krijgen’’, zeggen Henny Hindriks en Jeroen Wekema van de organisatie. Het eigenlijke feest start vrijdag 14 juni, dan komen de wethouders Oetra Gopal en Hans de Graaf van Tynaarlo het openen. Het tot en met zondag 16 juni, met op zaterdag de optocht met zestien fraai versierde wagens.

Hindriks en Wekema verschillen enigszins van mening of de Yder tocht véél mooier is (Wekema) dan wel gelijkwaardig is (Hindriks) aan de Rodermarktparade. Maar dat het een hele happening gaat worden, daarover zijn ze het eens.

Formule 1 races

Het tweetal hoopt op nog veel aanmeldingen voor de Formule 1 races op vrijdag. Er is een parcours uitgezet dat een miniatuur is van het TT-circuit, op een oppervlakte van 7 bij 2 meter. Max Verstappen is niet van de partij, maar wie weet wordt zijn opvolger hier ontdekt.

,,We hebben ook nog de foute bingo met de ludieke prijzen’’, vertelt Hindriks. ,,Een prijs is bijvoorbeeld dat iemand bij jou het gras komt maaien, en dan ook in een ludieke uitdossing.’’

Nieuw evenemententerrein

,,Een nieuw element is nog dat het feest zich nu concentreert op het evenemententerrein in het dorp’’, vertelt Hindriks. ,,We hebben dit sinds kort’’, vult Wekema aan. ,,Dankzij de zeer goede medewerking van de gemeente hebben we nu een terrein met riolering en elektriciteit, waar we heel blij mee zijn.’’

Integratie nieuwe dorpsbewoners

Het feest biedt nieuwe inwoners van het dorp een goede gelegenheid hun dorpsgenoten wat beter te leren kennen. Wekema: ,,Een van de nieuwe dorpsbewoners is speciaal om die reden in de organisatie gegaan. Het kost altijd wat tijd om er tussen te komen en dit is een goede gelegenheid om mensen beter te leren kennen.’’

Zaterdagavond is er een feestavond met Great Piano’s , zondagavond treden zanger Chris de Roo op en Tof Partyband .

Nieuws

menu