YouTuber Sven uit Meppel doet zich voor als 14-jarig meisje en jaagt op pedoseksuelen in online-kindergame: 'Haboo Hotel is een jachtplek'

Sven van der Meulen uit Meppel zet zijn strijd tegen online-pedofielen voort. Al eerder ontmaskerde hij volwassen mannen die willens en wetens aanpapten met minderjarigen. Ditmaal heeft Van der Meulen zijn aandacht gericht op de al jaren bekende online-kindergame Habbo Hotel.

Sven van der Meulen presenteert de video van VrijeVogels over de pedoseksueel die een afspraak probeert te maken met een 14-jarig meisje via Habbo Hotel.

Sven van der Meulen presenteert de video van VrijeVogels over de pedoseksueel die een afspraak probeert te maken met een 14-jarig meisje via Habbo Hotel. Foto: Vrije Vogels

Ook dat is volgens hem een plek waar pedoseksuelen seksuele contacten met kinderen zoeken. Hij maakte daar een documentaire over. Van der Meulen (24) struinde vier maanden undercover rond op de website van Habbo Hotel en maakte daar een reportage over die hij postte op YouTube, onder de naam Vrije Vogels.

Naaktfoto’s

De onderzoeker deed zich tijdens zijn speurtocht voor als een 14-jarig meisje. Met verontwaardigde stem: ,,Ik werd steeds benaderd door mannen die me vroegen of ik naaktfoto's van mezelf wilde sturen en of ik mijn telefoonnummer wilde geven. Soms stuurden ze me al na één minuut foto’s van hun geslachtsdeel. Habbo Hotel is een jachtplek voor pedoseksuelen.’’

Afspraakje

Met één van de volwassenen die wilde afspreken, regelde de reporter inderdaad een afspraak. Het was volgens Van der Meulen ‘een man uit de omgeving van Meppel’. De ontmoeting gebeurde op de parkeerplaats bij zwembad Hesselingen in Meppel. Van der Meulen en zijn camerateam confronteerden de man. ‘Ik doe het uit verveling’, verklaarde de man, die toegaf te weten dat hij strafbare feiten pleegde.

Contact met politie

Van der Meulen is woest. ,,Ik vind dat het echt niet kan”, zegt hij. Maar de reporter deed geen aangifte bij de politie. ,,Ik had vooraf wel contact met de politie over mijn ontmoeting, maar de politie wilde niet bij de confrontatie aanwezig zijn, omdat er te weinig concrete bewijzen zijn dat de man strafbare feiten pleegde.”

Bekend probleem

Tessel Horsman van de politie Noord-Nederland: ,,Wij zijn uiteraard geïnteresseerd in de gegevens die naar voren zijn gekomen. Aan de hand daarvan kunnen we in gesprek gaan met deze man.’’

Het probleem dat volwassen mannen proberen seksdates te maken met kinderen via spelletjeswebsites, is bekend bij de politie. ,,Alle websites met chatfuncties zijn gevoelig voor dit soort gedrag. Hiervan krijgen we regelmatig meldingen. Bij strafbaar gedrag doen we onderzoek. Bij grensoverschrijdend gedrag spreken we personen aan om hen uit de anonimiteit te halen of te kijken of er hulp en behandeling noodzakelijk is.”

Reactie Habbo Hotel

De Nederlandse eigenaar Azerion van Habbo Hotel reageert geschrokken. Via CEO Valtteri Karu van de Finse initiatiefnemer voor de website, Sulake Oy, reageert Azerion: ,,We zijn geschokt. Het is onze topprioriteit om Habbo Hotel te beveiligen voor dit soort ongewenste gasten. Zeven dagen per week, 24 uur per dag, houden we de site in de gaten. Er zitten ambassadeurs op die verdachte deelnemers aanspreken. We gaan contact opnemen met de maker van de video om te vragen of hij suggesties heeft, zodat we de website nog beter kunnen beveiligen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu