Zaak-Ruinerwold: Gerrit Jan van D. en Josef B. moeten van de rechtbank in gevangenis blijven

De politie bij de schuilboerderij in Ruinerwold. Foto: EPA

De verdachten in de Ruinerwold-zaak, Gerrit Jan van D. (67) en Josef B. (58), blijven tot aan de eerste openbare rechtszitting in hun strafzaak in voorarrest. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdagmiddag bekend gemaakt.

De rechtbank in Assen heeft woensdag bepaald dat de gevangenhouding van beide verdachten met 90 dagen wordt verlengd. De twee mannen worden ervan verdacht dat ze zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar gedurende negen jaar onder psychische dwang hebben vastgehouden in de boerderij in Ruinerwold. Rechters zijn woensdagmiddag in Ruinerwold om een schouw te doen van de plaats delict. Zij willen de ruimtes in de boerderij met eigen ogen zien.

Oostenrijker B. werd aangehouden op 15 oktober. Dat was de dag dat vader Van D. en vijf jongvolwassenen door de politie werden ontdekt in afgesloten ruimtes van de afgelegen boerderij. Vader Van D. werd twee dagen later door de politie gearresteerd. De jongeren hebben aangegeven dat Van D. hun vader is.

Feitelijk vanaf geboorte niet bestaan

Het OM onderzoekt door middel van onder meer DNA-verwantschapsonderzoek of Van D. inderdaad de vader is. Dat er twijfel over is komt doordat de kinderen bij hun geboorte nooit aangegeven zijn. Er zijn geen gegevens van hen bekend. Feitelijk hebben ze vanaf de geboorte niet bestaan.

B. is de huurder van de boerderij en zakenpartner van Van D. De twee worden naast vrijheidsberoving ook verdacht van het in gevaar brengen van de gezondheid van de jongeren. De zaak kwam aan het licht doordat een zesde jonge bewoner (25) alarm sloeg. Van D. en oudere kinderen hebben tot voor ongeveer vijftien jaar geleden in Hasselt geworden. Niemand in de omgeving weet meer over de jongvolwassenen die in de boerderij zijn gevonden.

35 jaar geleden alle banden met familie verbroken

Van D. heeft begin jaren tachtig alle banden verbroken met zijn ouders en broers en zussen, nadat hij zich had aangesloten bij de Moon-beweging. De drie oudere kinderen, die volgens een persverklaring van de familie het gezin waren ontvlucht, hebben zich in 2011 gemeld bij ooms en tantes.

De eerste openbare rechtszitting dient hoogstwaarschijnlijk eind januari volgend jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu