OM: zakenvrouw Annique B. (64) uit Gieterveen misleidde mensen om aan geld te komen. Drie jaar cel geëist voor verduistering en fraude.

De 64-jarige zakenvrouw Annique B. uit Gieterveen weigerde vrijdag om naar de rechtbank te komen. Zij bleef in haar cel in de vrouwengevangenis. Een paar kilometer verderop werd in de rechtbank in Zwolle drie jaar gevangenisstraf tegen B. geëist voor fraude, verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte.

Annique B. uit Gieterveen voor zij boos de rechtszaal in Zwolle uitliep.

Annique B. uit Gieterveen voor zij boos de rechtszaal in Zwolle uitliep. Tekening: Renée van den Kerkhof

De vrouw zit sinds februari in voorarrest. Volgens de officier van justitie is zij jaren spoorloos geweest. B. werd in 2016 opgepakt op verdenking van oplichting en fraude. Ze werd met elektronisch toezicht onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van haar strafproces.

De enkelband knipte ze door, waarna ze onvindbaar bleef voor politie en justitie. Bij toeval werd ze begin dit jaar in Amstelveen opgepakt. Ze was in een woning met een stoffelijk overschot van een man. Agenten die ter plaatse kwamen, ontdekten dat B. werd gezocht. De zakenvrouw en voormalig belastingadviseur van Deloitte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan meerdere gevallen van faillissementsfraude.

Meerdere curatoren deden in 2015 en 2016 aangifte tegen B., nadat bedrijven van haar failliet waren gegaan. Ze weigerde telkens om de administratie te delen met de curator, waardoor niet kon worden vastgesteld of en hoeveel schulden er waren. In 2014 richtte ze met hulp van toenmalige notaris Pieter P. (73) in Emmen Stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs op.

Bank in San Marino

Een voormalig transportondernemer deed aangifte tegen B. Hij claimt dat hij voor 1,5 miljoen euro is opgelicht door haar. Geld dat afkomstig was van de opbrengst van zijn bedrijf. Via de stichting in Emmen zou geld van de ondernemer worden geïnvesteerd in Volano Investments, dat handelt in tweedehands levensverzekeringen. Ook zou worden belegd in de oprichting van een bank in San Marino en in een Italiaans opleidingsinstituut dat jaarlijks 5000 gediplomeerde zeevarenden voor cruiseschepen zou klaarstomen. Het geld dat hij overmaakte in 2014 is sindsdien zoek.

Samen met de notaris zou B. documenten hebben vervalst om investeerders, zoals de transportondernemer, over de streep te trekken. Het gaat onder meer om een garantie van haar bank in San Marino. Die bank bleek helemaal niet te bestaan. ,,Uit de verklaringen van de verdachte notaris komt een beeld naar voren dat B. bij veel zaken aan de touwtjes trok en alles uit de kast haalde om aan geld te komen”, stelt de officier.

Mensen de dupe geworden

Volgens de officier ging ze daarvoor heel ver en pleegde zij criminele handelingen. ,,Andere mensen zijn daar de dupe van geworden. Ik wijs op de crediteuren in de diverse faillissementen. Maar ook haar medeverdachte notaris P. Hij verloor immers zijn goede reputatie. En last but not least de gedupeerde transportondernemer. Hij verloor een groot gedeelte van zijn toekomst doordat er een grote hap uit zijn pensioenpot verdween in de zakken van B.’’

Tegen de ex-notaris is donderdag een werkstraf van 100 uur geëist voor het plegen van valsheid in geschrifte. De Emmenaar verklaarde dat hij is misbruikt door B. en te goed van vertrouwen was. In zijn zaak wordt op 22 juli uitspraak gedaan. Zakenvrouw B. hoort 2 juli het oordeel van de rechtbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu