Hoge waterstanden en een beverhol veroorzaken lekkende dijk bij Spijkerboor. Het waterschap heeft zandzakken ingezet

Bevers. Foto: Kor Bakker

Op drie plekken in een dijk bij Spijkerboor sijpelt water door. Er zijn zandzakken en kwelschermen geplaatst om de lekken te dichten. Hoge waterstanden en een beverhol bleken de oorzaak.

Woensdag meldde een inwoner de lekkende dijk. Na polshoogte door het waterschap bleek deze op drie plaatsen te lekken. Bij twee gaten ging het om een hoge waterstand, bij de derde bleek een beverhol de boosdoener. Volgens Arjan Heugens, communicatieadviseur bij het waterschap Hunze en Aa’s, is de veiligheid niet in het geding geweest.

„Het water staat momenteel erg hoog,” zegt Heugens. „Op gegeven moment raakt een dijk verzadigd. Het waterschap heeft zandzakken en kwelschermen geplaatst. Naar verwachting worden deze na anderhalf tot twee weken weer weggehaald.

Bever

In de dijk werd tevens een leeg beverhol aangetroffen. Bevers zijn een beschermde diersoort, dus aan de holen valt weinig te doen. „Een bever mag daar gewoon bivakkeren,” zegt Heugens. „We kunnen die bever niet weghalen. Dus die kan gewoon blijven graven.”

Het is niet de eerste keer dat een bever voor problemen zorgt. Onder de spoorlijn tussen Groningen en Meppel zorgden bevers eerder ook al voor problemen. Om dit te voorkomen is ProRail begonnen met de aanleg van stenen in een naastgelegen spoorsloot.

Nieuws

menu