Zeearendjong in Hunzedal stierf door vogelgriep. 'Zorgelijke voorbode van nieuw risico voor zeldzame roofvogels'

Het zeearendjong dat vorige maand dood op het nest is gevonden in het Hunzedal is, zoals gevreesd, gestorven door vogelgriep.

Natuurbeheerder Jan Beekman van Het Groninger Landschap onderzoekt de conditie van het zeearend-kuiken.

Natuurbeheerder Jan Beekman van Het Groninger Landschap onderzoekt de conditie van het zeearend-kuiken. Foto: Het Groninger Landschap

Onderzoek heeft dat uitgewezen, laat Het Groninger Landschap weten. ,,Een zorgelijke voorbode van een nieuw risico voor zeldzame roofvogels", zegt Jan Beekman. Hij is natuurbeheerder voor het Groninger Landschap in het Zuidlaardermeergebied en het Hunzedal.

Het is voor het eerst dat in Nederland een zeearend sneuvelt door vogelgriep. In Duitsland en Estland gebeurde dat al eerder.

Tweede variant

Beekman: ,,We zien dat de vogelgriep de laatste tien tot vijftien jaar steeds vaker voorkomt. Na een uitbraak van vogelgriep in het najaar laaide het dodelijke virus in het voorjaar onverwacht opnieuw op, nu ook met een tweede variant. Met name brandganzen werden het slachtoffer." Daarvan zitten er volgens Beekman in het Zuidlaardermeergebied naar schatting zo'n 11.000.

Wat het nu extra zorgelijk maakt is dat de nieuwe uitbraak van de vogelgriep samenvalt met het broedseizoen. ,,Dit voorjaar deden onze zeearenden voor het vijfde jaar op rij een broedpoging. Het jong werd op 9 april geboren en vanaf die tijd zagen we de ouders prooien aanvoeren en het jong voeren."

Gedrag veranderde

Het kostje van het kuiken van zeearenden bestaat vooral uit vis en watervogels. Beekman en zijn collega-natuurbeheerder Alwin Hut zagen na twee weken dat het gedrag van de zeearend-ouders veranderde. ,,We dachten meteen: hier klopt iets niet. Ze waren druk heen en weer aan het vliegen en het roepen."

Het nest bleek verlaten. ,,Mijn collega Alwin Hut is de volgende dag in de boom gekropen en daar lag ie: een mooi donzen jonkie. Maar dood. Om hem heen lagen wel twaalf prooien, waarvan vijf brandganzen."

Een analyse door de bioveterinaire onderzoeksafdeling van de Wageningen Universiteit in Lelystad gaf duidelijkheid over de doodsoorzaak: H5N1, vogelgriep.

'We kunnen niets doen'

Dat betekent dat niet alleen zeearenden maar ook andere roofvogels zoals slechtvalken en velduilen kunnen sterven na het eten van besmette prooien. ,,Kunnen we hier iets doen? Nee. Vogelgriep verspreidt zich heel snel en het is niet te behandelen. We willen vogels zoals de brandganzen niet te veel verstoren om te voorkomen dat ze zich verspreiden en dat zo elders weer besmettingen komen. We moeten hopen dat het snel uitdooft."

Het Groninger Landschap maakt zich volgens Beekman geen zorgen over de ouders van het gestorven kuiken. ,,We zien hen weer geregeld rondvliegen en we hebben goede hoop dat er volgend jaar een nieuwe broedpoging komt."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu