Zeehondencentrum Pieterburen roept mensen op afstand te houden tot 'Drentse zeehond'

De zeehond bij Rogat. Foto: Joost Spraakman

Zeehondencentrum Pieterburen roept mensen op afstand te bewaren van de zeehond die de afgelopen dagen is gezien in Drenthe en Overijssel. Het opvangcentrum verwacht dat het dier, een grijze zeehond, de weg naar zee wel zal vinden. Mits het niet wordt opgejaagd.

De zeehond werd in het weekend in de Hoogeveensche Vaart bij Rogat gespot. Dinsdagmiddag dook het beestje op in het Zwarte Water bij Zwolle.

Zeehondencentrum Pieterburen vermoedt dat het dier via het IJsselmeer is naar de Drentse en Overijsselse binnenwateren is gezwommen.

Zeehond is gebaat bij rust

De zeehond is het meest gebaat bij rust, stelt Zeehondencentrum Pieterburen. ‘Het dier zal zich kunnen redden in zoet water en zal waarschijnlijk ook de weg naar zee wel weer vinden’, meldt het in een persbericht.

Zeehondencentrum Pieterburen benadrukt dat het voor de veiligheid van mens én dier belangrijk is dat het niet benaderd of opgejaagd wordt. ‘Het gaat om een jong volwassen grijze zeehond die stevig van zich af kan bijten.’

Foto’s van locatie zeehond

Omdat Zeehondencentrum Pieterburen graag op de hoogte blijft van de locatie van de zeehond, vraagt het mensen foto’s en video’s te sturen. ‘Op deze manier kan nauw contact worden gehouden met lokale instanties in het geval hulp voor het dier wel nodig lijkt te zijn.’

Het Zeehondencentrum Pieterburen is de enige opvanglocatie in Nederland die een dier uit deze regio mag opvangen.

Nieuws

Meest gelezen

menu