Zeldzame trogon (een vogel uit Zuid-Amerika) geboren bij World of Birds in Erica: 'We hebben een primeur op de stok zitten'

Trogons zijn stilzitters, dus zeer fotogeniek. Foto: Pixabay.com

In het kweekcentrum van World of Birds in Erica is voor het eerst in Nederland een trogon geboren.

Trogons zijn vruchten- en insectenetende vogels uit Zuid-Amerika. Volgens voorzitter Michel van der Plas van World of Birds is in zijn kweekcentrum een vrouwtje geboren. ,,Vanwege het overlijden van haar vader moet zij met de hand worden grootgebracht. Dat viel nog niet mee en voor zover mij bekend is dat nog nooit eerder gebeurd.”

Van der Plas kon wel een beroep doen op de ervaring van vogelpark Walsrode in Duitsland. ,,Daar hebben ze ooit quetzals (een vogelsoort sterk verwant aan de trogons, red.) grootgebracht, maar een trogon is toch anders.”

In Erica werden twee trogons geboren, maar het ene jong overleed na een paar dagen. ,,Met de andere gaat alles goed. We hebben hier een primeur op de stok zitten.”

‘Alle trogons in Europa zijn van smokkel afkomstig’

De gekraagde trogon is in Zuid Amerika nog wijdverspreid. ,,De zeldzaamheid in gevangenschap maakt ze gewild bij sommige vogelliefhebbers in Europa. Alle oorspronkelijke exemplaren van deze soort zijn dan ook van smokkel afkomstig en dat is ook de reden dat Van der Plas het initiatief heeft genomen om er een kweekprogramma voor te starten.

Trogons zijn stilzitters, dus zeer fotogeniek

Van het gedrag en over de voortplanting was nauwelijks iets bekend omdat ze nooit eerder geïmporteerd waren en in het wild erg lastig te vinden zijn. ,,Trogons zitten bijna de hele dag stil, totdat ze ineens opvliegen om een insect uit de lucht te pakken of zich vol te eten bij een fruitboom. Dit maakt ze overigens zeer fotogeniek: je hoeft niet bang te zijn dat de foto bewogen is ze bewegen zich nauwelijks.”

Nieuws

Meest gelezen

menu