Zelf 'grijs' afval wegbrengen in Westerveld

Foto Archief DvhN

Westerveld heeft de smaak van het afvalscheiden te pakken. Over een jaar moeten de inwoners hun restafval – ‘grijs' afval – zelf wegbrengen.

Buurgemeente Meppel is er afgelopen jaar al mee begonnen. Westerveld volgt per 1 januari 2017, is de bedoeling. Vanaf die datum zullen inwoners het ‘grijze' restafval niet langer aan de weg kunnen zetten, maar moeten ze het zelf naar ondergrondse containers brengen. De grijze minicontainer kunnen ze houden om papier en karton in te doen. Dat zal, net als nu, door scholen en verenigingen worden opgehaald. De maatregelen zijn onderdeel van nieuw afvalbeleid. Een nota hierover wordt eind deze maand voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Derde container
Sinds begin vorig jaar hebben de meeste inwoners van Westerveld, na de grijze voor restafval en de groene voor groente-, fruit- en tuinafval, een derde container bij huis. In deze oranje bak kunnen ze alle blik, plastic en drankkartons kwijt. Volgens de gemeentelijke nota is de nieuwe container een groot succes. Sinds de invoering is de hoeveelheid restafval flink afgenomen, reden voor de gemeente om de grijze bak nog maar eens in de vier weken te laten legen. ‘Omgekeerd inzamelen' wordt het genoemd: alles wat opnieuw te gebruiken is wordt tevoren en niet achteraf uit het afval gehaald. Al eerder gaf de gemeenteraad aan naar omgekeerd inzamelen toe te willen. Nu wil Westerveld een stap verder gaan door de bevolking te vragen het restafval zelf weg te brengen. Het plan is om daarvoor, verspreid over de gemeente, negentig ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. De gemeente denkt inwoners op deze manier te prikkelen nóg minder restafval over te houden. Dat is goed voor het milieu en de gemeentelijke portemonnee, want dit restafval moet tegen relatief hoge kosten worden verbrand.

Ondergrondse afvalcontainers
Meppel is vorig jaar al gestart met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers voor restafval. Volgens woordvoerder Erik van Cuijk van afvalinzamelaar ROVA is de stad daarmee koploper in Drenthe. ,,Want deze aanpak is de toekomst. Westerveld is een goede tweede. Deze gemeente wil de ondergrondse containers bovendien over het hele grondgebied verspreiden, waar Meppel ervoor heeft gekozen ze alleen in de kernen te plaatsen.''

Meppel en Westerveld zijn de enige twee Drentse gemeenten die hun afval laten ophalen door ROVA. Elders in de provincie smeedt ook Noordenveld plannen om ondergrondse containers te plaatsen voor het restafval.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu