Zestien verdachten cokewasserij Nijeveen blijven vastzitten

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

Van de zeventien verdachten die op 7 augustus bij de ontmanteling van een cocaïnewasserij in Nijeveen zijn aangehouden blijven er zestien vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdagmiddag bekendgemaakt.

Hun voorarrest is vandaag met negentig dagen verlengd. Een verdachte is vrijgelaten.

De jongste verdachte is 20 jaar; de oudste is 64.

Eigenaar gaat niet in op vragen van media

Xander Sijmons, de advocaat van de 64-jarige eigenaar van het terrein waar de cocaïnewasserij is aangetroffen, laat weten dat zijn cliënt niet in volledige beperkingen zit. Desondanks wil hij niet ingaan op vragen van media. ,,Hij vindt het erg vervelend dat hij nu vastzit, maar wil niet ingaan op vragen van de pers.”

Wasserij

De politie trof in een omgebouwde manege aan de Nijeveense Bovenboer een cocaïnewasserij aan die zijn gelijke in Nederland niet kent. Er was capaciteit om dagelijks tussen de 150 en 200 kilo cocaïne te vervaardigen met wastechnieken, waarbij opgeloste cocaïne wordt teruggewonnen met chemicaliën. In dit geval werd de drugs uit steenkool ‘gewassen’.

De dagelijkse productie heeft volgens de politie een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Hoe lang de wasserij in bedrijf is geweest, is nog niet duidelijk. Ook werd er zo’n 100 kilo cocaïne gevonden.

Er waren slaapvertrekken en recreatieruimtes aanwezig in de manege. Dat kan erop wijzen dat er werd gewerkt in ploegendiensten. In Nijeveen werden zestien verdachten opgepakt. Verder deed de politie invallen in Elshout en Apeldoorn, waar ook nog een verdachte werd aangehouden. In totaal gaat het om drie Nederlanders (waarvan een ook een Colombiaanse nationaliteit had), dertien Colombianen en een Turk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu