Zestig studenten fietsen langs spoorlijn van Auschwitz naar Kamp Westerbork

Het Nationaal Monument in Westerbork. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ongeveer zestig Nederlandse en Duitse studenten fietsen vanaf volgende week zaterdag vanaf vernietigingskamp Auschwitz naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De tocht voert zo veel mogelijk langs de originele spoorlijn tussen beide kampen. Onderweg horen de studenten verhalen over de Tweede Wereldoorlog, met de bedoeling dat zij die verhalen in hun eigen omgeving gaan doorvertellen. ,,Want vrede en vrijheid is net als fietsen: je moet je er voor blijven inspannen”, aldus de organisatie.

Initiatief van stichting Terug naar Westerbork

De tocht is een initiatief van de stichting Terug naar Westerbork, die voor de coronacrisis al internationale seminars organiseerde en lesmateriaal ontwikkelde over vrede en vrijheid. Aan Terug naar Westerbork werken onder meer Nederlandse en Duitse bestuurders, de provincie Drenthe, Kamp Westerbork en het Staatsmuseum Auschwitz/Birkenau mee.

De tocht van 1320 kilometer zou vorig jaar plaatshebben in het kader van de nationale herdenking van 75 jaar vrijheid. Maar door de coronacrisis moest het evenement tweemaal worden uitgesteld.

Tussenstop in Bergen-Belsen

Deelnemers aan de tocht studeren in het mbo, hbo of wo voor een toekomstige baan in het onderwijs. Daar ontmoeten ze volgens de stichting veel jongeren aan wie ze verhalen over het nazibewind voor en in de Tweede Wereldoorlog kunnen doorvertellen.

 Onderweg stoppen de deelnemers onder andere ook bij concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Anne Frank en haar zus Margot omkwamen, en bij kamp Esterwegen in de deelstaat Nedersaksen, een van de allereerste concentratiekampen van nazi-Duitsland.

De studenten vertrekken woensdag per bus vanuit Assen naar Auschwitz. Op 31 augustus arriveren ze weer in Westerbork. De tocht is onderweg online te volgen via Facebook en Instagram.

Nieuws

Meest gelezen

menu