'Zet die dieven maar te kijk!' Of toch maar niet?

Veel DvhN-lezers hebben geen moeite met het verspreiden van beelden van inbrekers op sociale media. Is uitbreiding van de wet een goed idee?

,,De wet is hier heel duidelijk over”, zegt Aline Klingenberg, hoofddocent en coördinator van de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Mensen herkenbaar online zetten mag gewoon niet in dit geval.”

'Begrijpelijk, maar strafbaar'

Op de DvhN-Facebookpagina maakt het onderwerp de tongen los: ,,Zij begaan een strafbaar feit. Daar mogen ze best op gestraft worden.” En: ,,Als het gaat om onbewezen zaken mag je niet iemand 'namen and shamen'. Maar dit is duidelijk genoeg. Wil je niet zo op internet, moet je niet inbreken.”

,,Een begrijpelijke reactie”, vindt Klingenberg. ,,Maar met het online zetten van de beelden doe je iets strafbaars als reactie op iets strafbaars. Dat moeten we niet willen. De afweging om beelden te delen moet liggen bij politie en justitie. Als particulier kan je zo’n beslissing niet maken.”

Wetswijziging in de maak

Het onderwerp is ook onderwerp van politieke discussie. Al in 2011 dienden twee Kamerleden een motie in waarin zij de regering oproepen beleid te maken waardoor burgers zonder angst voor strafrechtelijke vervolging beeldregistraties van inbraken op internet kunnen zetten. In 2014 volgt een soortgelijke motie, met daarbij de kanttekening: ‘rekening houdend met het recht op privacy van een verdachte.’

De wet is nog altijd in voorbereiding, weet de woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,Er zijn veel zaken om te overwegen. We voeren bijvoorbeeld overleg met de politie en het OM. Je moet goed nagaan wat de consequenties zijn voor de opsporing door de autoriteiten. Ook moeten we een manier zien te vinden waardoor het praktisch haalbaar is.”

'Je moet niet willen dat zo'n filmpje iemand jaren blijft achtervolgen'

Klingenberg vindt zo’n wijziging onwenselijk. ,,Er kan online steeds meer. Dat betekent niet dat alles mag. We weten nog niet goed hoe we dit soort dingen moeten reguleren. Er zijn genoeg mensen die wel eens wat stoms doen, maar daarna keurige mensen worden. Je moet niet willen dat zo’n filmpje iemand jaren blijft achtervolgen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu