Zeven jaar cel geëist tegen vader van verdronken peuter Noord-Willemskanaal

De 3-jarige Sven belandt in de vroege avond van 18 december 2019 in het ijskoude water van het Noord-Willemskanaal bij Ubbena. Op oudejaarsdag overlijdt het jongetje aan de gevolgen van ernstige onderkoeling. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vader van doodslag op zijn 3-jarige kind en eist maandag 7 jaar cel.

„Ik heb de dood van mijn lieve zoon Sven niet gewild, maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor,” zei de 40-jarige vader Paul den B. schijnbaar emotieloos tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 2 juli van dit jaar. Tot een strafeis kwam het tijdens die zitting niet. De rechtbank besloot de strafzaak aan te houden omdat naar haar oordeel de rapporten van de psycholoog en de psychiater te veel vragen opriepen. Maandag zijn die rapporten wel besproken in de rechtbank.

Eerste volledige dag onbegeleid

18 december was de eerste dag dat Van den B. zijn zoontje de hele dag alleen mocht zien. Door een vechtscheiding mocht dat langere tijd alleen onder begeleiding. De man stapte met Sven in de auto en reed van zijn woonplaats Utrecht naar Assen. Naar eigen zeggen was dat om opa en oma in Assen te bezoeken. Tot dat bezoek kwam het niet. Den B. ging met Sven naar het Noord-Willemskanaal. Om roeibootjes te kijken, verklaarde hij.

De man zegt dat hij zijn zoontje wilde laten plassen langs de rand van het kanaal. De peuter zou daarbij te water zijn geraakt. Nadat den B. eerst probeerde zijn telefoon te vinden in zijn auto, ging hij zelf ook het water in. ,,Ik heb wat rondgezwommen en gekeken op de plek waarvan ik dacht dat hij in het water was gevallen. Ik kreeg het heel koud. Ik dacht: Ik moet eruit. Het is te koud.” Hij klom het water uit en belde 112. Vijftig minuten later haalden twee politieagenten het jongetje uit het water. Zij zagen het kind wel direct in het water liggen. Eenmaal op de wal was zijn lichaamstemperatuur nog maar 23 graden. Met ernstige hersenschade werd Sven naar het UMCG gebracht. Op 31 december overleed hij.

‘Achteraf realiseer ik me dat ik onvoorzichtig ben geweest’

Den B. zegt zelf dat dood door schuld wat hem betreft bewezen kan worden. ,,Ik ben me bewust van het onaanvaardbare risico dat ik heb genomen. Achteraf realiseer ik me dat ik onvoorzichtig ben geweest.” Hij spreekt van een ongeluk.

Het openbaar ministerie verwijt de man doodslag op zijn zoontje. Hij heeft bewust het risico genomen dat het mis kon gaan, met fatale gevolgen. Officier van Justitie Debby Homans. ,,Als je als neutrale kijker naar deze zaak kijkt dan zie je een volwassen man die met zijn 3-jarige zoon zonder redelijk doel in het donker afdaalt naar ijskoud water. Zonder hem goed vast te houden. Iedere neutrale kijker zou zeggen: wat doe je daar, idioot. Ga weg. Hou je zoon vast. De kans is groot dat het mis gaat. En áls het al mis gaat, dan spring je er direct in. Sven is in het water aan zijn lot overgelaten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu