Zeven omgekomen Engelse piloten geëerd in straatnaam nieuw wijkje Gieten

Tien nieuwe vrijstaande huizen in Gieten gaan samen Vrijheidshof heten (afgebeelde woningen kunnen afwijken van de definitieve ontwerpen). Foto: Lamberink Nieuwbouwmakelaars

Een klein nieuw woonwijkje op de plek van het voormalige hertenkamp aan de Oude Groningerweg in Gieten krijgt de naam Vrijheidshof. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Die naam is bedacht omdat zeven Engelse piloten er in de Tweede Wereldoorlog neerstortten en begraven werden.

Op 21 oktober 1943 viel een Engels bommenwerper (met de naam Lancaster) naar beneden met aan boord zeven Engelse piloten. Dat gebeurde in het noordelijke buitengebied van Gieten. Daar werden de geallieerden, naast de gemeentelijke begraafplaats van Gieten, begraven.

In hetzelfde gebied worden nu tien vrijstaande woningen gebouwd. Het gemeentebestuur wil een naam geven aan de nieuwe straat die daardoor ontstaat.

Het idee om de nieuwe openbare ruimte de naam ‘Vrijheidshof’ te geven komt van de historische vereniging Gieten. ‘Deze naam past goed bij de omgeving en is een eerbetoon aan de gesneuvelde mannen en hun nabestaanden’, stelt het college.

Nieuws

Meest gelezen

menu